Η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσικό drone στη μεταλλική σαρκοφάγο του ανενεργού πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπως δήλωσε την περασμένη Σάββατο η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της κοντά στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό, η Σβετλάνα Χριντσούκ αναφέρθηκε στο θέμα αυτό κατά τα εγκαίνια ενός φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 0,8 MW, εν όψει δύο επερχόμενων διασκέψεων που σχετίζονται με το Τσερνόμπιλ και ζητήματα πυρηνικής ενέργειας.
Η υπουργός τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση συνεργάζεται με ειδικούς για να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της λειτουργίας της σαρκοφάγου, η οποία υπέστη ζημιά από εχθρικό drone στις 14 Φεβρουαρίου. «Δυστυχώς, μετά την επίθεση, η σαρκοφάγος έχασε τη λειτουργικότητά της», δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Στην αξιολόγηση συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες που είχαν εμπλακεί στην κατασκευή της σαρκοφάγου το 2019, με σκοπό να καλυφθεί η διαρροή της παλαιάς σαρκοφάγου που είχε τοποθετηθεί εσπευσμένα τις πρώτες εβδομάδες μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986.
«Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης θα είναι διαθέσιμα σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε. «Πρέπει, φυσικά, να αποκαταστήσουμε τη σαρκοφάγο ώστε να μην υπάρχουν διαρροές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς η διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και της προστασίας από ραδιενέργεια είναι η κύρια προτεραιότητά μας», υπογράμμισε η Σβετλάνα Χριντσούκ.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε το περιστατικό στο Τσερνόμπιλ «προβοκάτσια».
Η μεταλλική κατασκευή είχε προγραμματιστεί να καλύψει τη φθαρμένη σαρκοφάγο από χάλυβα και σκυρόδεμα που σφράγιζε τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού μετά την εκρηκτική απελευθέρωση ραδιενεργού νέφους που έφτασε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχει δημιουργηθεί ζώνη απομόνωσης, ενώ εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες και ένα έρημο λούνα παρκ μαρτυρούν ότι στο παρελθόν υπήρχε ζωή στην περιοχή.
Η Χριντσούκ υποστήριξε ότι το φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ενεργειακής τροφοδοσίας στον ανενεργό σταθμό και σημείωσε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή. «Εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουμε ότι η ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ πρέπει να μετατραπεί σε ζώνη ανανέωσης», τόνισε. «Αυτή η περιοχή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ουκρανία, είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», πρόσθεσε.