Το γνωστό ρητό «Ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται ότι η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία της χώρας το έχει υιοθετήσει ως στρατηγική κίνηση. Η πρόταση αυτή βρίσκει ευήκοα ώτα, ιδιαίτερα καθώς το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) προτείνει τη σχεδίαση και ναυπήγηση ενός Εθνικού Πλοίου κλάσης κανονιοφόρου (OPV).
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία είναι έτοιμη να αναδομηθεί πλήρως, απαλλαγμένη από τις παλιές αντιλήψεις και βαρίδια του παρελθόντος, ενωμένη ώστε να διεκδικήσει όλα τα προγράμματα ναυπήγησης νέων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), Πάνος Ξενοκώστας, εξέφρασε αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι «τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα πρέπει να λειτουργούν ως ενιαίος συνομιλητής προς το Πολεμικό Ναυτικό, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, όπως σχεδίαση και κατασκευή».
Μέσω της συνεργασίας της ΟΝΕΧ με το ναυπηγείο Σκαραμαγκά, υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουν την πλήρη κατασκευή όλων των τύπων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό, καταρρίπτοντας τις φήμες αντιπαλότητας των δύο ναυπηγείων.
«Ακούω τις ανησυχίες τους. Οι διοικήσεις των ναυπηγείων δεν είναι σε σύγκρουση. Προτείνω τη δημιουργία ενός νέου εθνικού φορέα, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ΟΝΕΧ να δρουν ως ενιαίος συνομιλητής απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για ένα «ελληνικό πλοίο», ένα «εθνικό πλοίο», με σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη από τα ελληνικά ναυπηγεία, που θα ενισχύσει το εγχώριο βιομηχανικό οικοσύστημα, επεκτείνοντάς το και σε ξένες αγορές. «Απαιτούμε εταιρείες ικανές να παράγουν πλήρη προϊόντα. Επενδύσαμε σε κορβέτες, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό δεν προχώρησε», συμπλήρωσε.
Κατέληξε λέγοντας ότι «με αυτή την πρόταση, θα σταματήσει η παραφιλολογία περί διαφωνιών μεταξύ ελληνικών ναυπηγείων, κάτι που ωφελεί ξένα ναυπηγεία και όχι την εθνική μας οικονομία».
Η πρόταση του ελληνοαμερικανού ιδιοκτήτη έτυχε θετικής υποδοχής από τον αντιπρόεδρο του ναυπηγείου Σκαραμαγκά (και πρώην υπουργό ναυτιλίας) Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επεσήμανε την σημασία της συνεργασίας όλων των ελληνικών εταιρειών του αμυντικού τομέα με τα ναυπηγεία. «Οποιοδήποτε πρόγραμμα μελετούν οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να εξετάζει μόνο το πόσο μέταλλο θα κοπεί στη χώρα, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εγχώρια συμμετοχή του 25% της αμυντικής βιομηχανίας στα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια καλή αρχή αλλά δεν αρκεί.
«Χώρες χωρίς βιομηχανική υποδομή, όπως η Σαουδική Αραβία, ξεκίνησαν με φιλόδοξους στόχους για εθνική συμμετοχή 30%, επιδιώκοντας με τον καιρό να φτάσουν το 50%. Αυτό αποδεικνύει ότι χώρες που δεν έχουν την εμπειρία μας κάνουν σημαντικά βήματα. Δεν θέλω να αναφερθώ στη Τουρκία, όπου η εξαγωγική δραστηριότητα της αμυντικής τους βιομηχανίας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας τους. Στον κατακερματισμένο κόσμο μας, πολύ συχνά θα βρισκόμαστε μόνοι», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό αυτό που ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας. Δεν υπάρχει πλαίσιο ανταγωνισμού για την πώληση των μονάδων».
Το προαναφερθέν αποτέλεσε αφορμή για την ανακοίνωση του ΕΛΚΑΚ σχετικά με τον Προγραμματικό Ορίζοντα Έργων Ενόπλων Δυνάμεων για το 2025, που θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής.
Περιλαμβάνει 22 συνολικά προγράμματα, με το πιο εμβληματικό να είναι η Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίου, τύπου Κανονιοφόρου Κ/Φ – OPV (Offshore Patrol Vessels).
Τα OPV είναι πλοία που κυμαίνονται από 50 έως 120 μέτρα και μπορούν να εκτελούν διάφορους ρόλους, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στην απλούστερη μορφή τους, είναι ικανά να υποστηρίξουν αποστολές του Λιμενικού Σώματος, ενώ στην πιο προηγμένη τους εκδοχή μπορούν να αναλάβουν δύσκολες αποστολές με κατάσταση θάλασσας 6.
Ιδιαίτερα για το Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις Πυραυλακάτους – ΤΠΚ, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις, αφήνοντας τις φρεγάτες για την ανοιχτή θάλασσα, κύριο ρόλο τους.
Ανάλογα με την διαμόρφωση, μπορούν να φιλοξενούν και ελικόπτερα, όντας παρόμοια με μικρές κορβέτες.
Παράλληλα, συσσωρεύονται οι βάσεις για τις διεκδικήσεις προγραμμάτων αναβάθμισης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και της ναυπήγησης νέων φρεγατών κλάσης Constellation.
Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα σχεδίαζε και κατασκεύαζε ολοκληρωμένα πλοία, όπως τα αρματαγωγά «ΛΕΣΒΟΣ» και τις κανονιοφόρους «ΜΑΧΗΤΗΣ».