Σήμερα, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια σειρά από υψηλού επιπέδου συνομιλίες στο Ομάν, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το ταχύτατα εξελισσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή στο Ομάν, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, στην ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και σε περιορισμένες συμφωνίες για την χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων, προκειμένου να ελεγχθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Η ιρανική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, συνοδευόταν από τον αμερικανό εκπρόσωπο Στιβ Γουίτκοφ, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτές οι συνομιλίες αποτελούν τις πρώτες μεταξύ του Ιράν και της συγκεκριμένης αμερικανικής διοίκησης, περιλαμβάνοντας την πρωτεύουσα θητεία 2017-2021.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Esmail Baghaei, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο X ότι οι έμμεσες συνομιλίες ξεκίνησαν με τη διαμεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν.
Κάθε πλευρά θα επικοινωνεί μέσω του Ομάν, με ξεχωριστές αίθουσες για κάθε αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον Baghaei. Στη βάση των πληροφοριών από πηγή στο Ομάν, τα κύρια θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, την ανταλλαγή κρατουμένων και περιορισμένες συμφωνίες για την ελάφρυνση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ωστόσο, ο Baghaei αντέτεινε ότι ο απολογισμός δεν ευσταθεί, χωρίς να διευκρινίσει ποια στοιχεία δεν είναι ακριβή. Το Ομάν έχει παραδοσιακά υποδυθεί το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Ιράν, διευκολύνοντας την απελευθέρωση διαφόρων ξένων πολιτών και διπλωματών που κρατούνται από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η Τεχεράνη προσεγγίζει αυτές τις συνομιλίες με επιφυλακτικότητα, καθώς δεν τρέφει αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, παραμένοντας επιφυλακτική απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει με στρατιωτική δράση αν δεν σταματήσει το αυξανόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Η Δύση θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να είναι μια πορεία προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν αναφερθεί στις προοπτικές προόδου, οι διαφορές παραμένουν σημαντικές, σε μια διαμάχη που διαρκεί πάνω από είκοσι χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ενώ οι Δυτικές χώρες και το Ισραήλ πιστεύουν ότι ενδεχομένως να επιδιώκει κρυφά να αποκτήσει τη δυνατότητα για την κατασκευή ατομικών όπλων.
Αρχικά, οι επαφές οι οποίες διεξάγονται αυτό το Σάββατο φαίνεται να είναι έμμεσες, όπως είχε ζητήσει το Ιράν, και όχι πρόσωπο με πρόσωπο, όπως ήθελε ο Τραμπ.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Araqchi είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Badr al-Busaidi στο αεροδρόμιο της Μουσκάτ για να μεταφέρει τα “βασικά σημεία και τις θέσεις της Τεχεράνης που έπρεπε να δημοσιοποιηθούν στους Αμερικανούς”, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.