Το ιπτάμενο τάνκερ KC-135 των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, όπου οι Έλληνες πιλότοι των F-16 συμμετέχουν σε εναέριους ανεφοδιασμούς, αποκτώντας νέες τακτικές. Το enikos.gr συμμετείχε σε μια πτήση διάρκειας 4 ωρών με το αμερικανικό αεροσκάφος.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2025 ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου, με την κορυφαία διοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας να καταγράφει ρεκόρ συμμετοχών, με 12 χώρες να συμμετέχουν.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από την πρώτη διοργάνωση της άσκησης ως INVITEX. Συμμετείχαν οι Γαλλικές δυνάμεις με Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με Mirage 2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας συμμετείχε με όλα τα διαθέσιμα μαχητικά της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν 1300 πτήσεις σε όλο το FIR Αθηνών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της άσκησης ήταν οι εναέριοι ανεφοδιασμοί με το KC-135 της USAF.
Το enikos.gr είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και να πετάξει με το γκρι αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μίας 4ωρης πτήσης, πετάξαμε πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου το KC-135 εφοδίασε τρεις τετράδες μαχητικών από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη 341 Μοίρα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το τετραμελές πλήρωμα, το KC-135 μπορεί να φορτωθεί με έως και 200.000 pounds (περίπου 50 τόνους) καυσίμου. Συνήθως ξεκινά με 110.000 pounds, που επαρκούν για την εφοδίαση 27 μαχητικών, επιτρέποντας έτσι σε μία ολόκληρη μοίρα να παραμένει στον αέρα για πάνω από 4 ώρες.
Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα στον αέρα, με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες των Rafale και F-16 Viper, και σε λίγο καιρό και των F-35, εκμεταλλευόμενη τις ανοικτές δυνατότητες από τη “λίστα Μπλίνκεν”.
Σε αντίθεση με το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία έχει αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για πρόοδο και ταχύτητα στους προγραμματισμούς της, όπως η προμήθεια των Rafale, η αναβάθμιση των F-16 Viper και η απόκτηση των F-35.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του Μαΐου για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και να συζητήσει την απόκτηση 2 KC-135 από το απόθεμα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά προτίμηση με τη μέθοδο του ‘HOT TRANSFER’ έτσι ώστε να είναι εν υπηρεσία κατά τη μεταφορά τους.
Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει συνολικά 4 ιπτάμενα τάνκερ KC-135, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε περιόδους κρίσης ή θερμών επεισοδίων, τα KC-135 θα μπορούσαν να πετούν κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διευκολύνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη που απογειώνονται από το κεντρικό Αιγαίο να εφοδιάζονται χωρίς αναγκαστική προσγείωση. Επιπλέον, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η πτήση τους νότια της Κρήτης μπορεί να οριστεί ως «ασφαλές» επιχειρησιακό σενάριο, ανταγωνιζόμενο πιθανούς κινδύνους, ενώ η παροχή εναέριας υποστήριξης μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.
«Αν για παράδειγμα το KC-135 βρίσκεται κοντά στον Βόλο, θα είναι πολύ δύσκολο για τις αντίπαλες δυνάμεις να το προσέγγισαν, καθώς το Αιγαίο θα είναι γεμάτο ελληνικά μαχητικά» αναφέρουν ειδικοί στο enikos.gr.