Η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε ένα «σκληρό πόκερ», εν μέσω απειλών από την Τουρκία σχετικά με πιθανές ερευνητικές δραστηριότητες και την πόντιση του καλωδίου.
Η ελληνική πλευρά αναζητά τη «σωστή στιγμή» για την έκδοση της Navtex, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα επιθυμεί να προχωρήσει με προσοχή ώστε να επavoidθεί εντάσεις ή ακόμα και «θερμό επεισόδιο» με την Άγκυρα, η οποία έχει κλιμακώσει τις προειδοποιήσεις μέσω δηλώσεων αξιωματούχων της κυβέρνησής της.
Ενδεικτικό είναι ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι καμία έρευνα για το καλώδιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα χωρίς τη δική τους έγκριση.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι το έργο θα προχωρήσει και ότι η πόντιση του καλωδίου θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο, τονίζοντας ότι η έκδοση της NAVTEX είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που εμπεριέχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που καθορίζουν την έναρξη των ερευνών και την πόντιση του καλωδίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την ημερομηνία επανέναρξης του έργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιστρέψουν τα δύο πλοία που είχαν αποχωρήσει από την Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας αν επαναληφθεί μια κατάσταση όπως αυτή του Κάσου πέρυσι τον Ιούλιο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «υπάρχουν σενάρια για όλες τις πιθανές εκβάσεις, επομένως είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι».
Η αντίδραση της Τουρκίας
Η πληροφορία για τις εργασίες πόντισης του καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας να απευθύνει απειλές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην ύπαρξη πληροφοριών σχετικά με την έναρξη εργασιών NAVTEX για την πόντιση καλωδίων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
«Η Τουρκία είναι η χώρα με την πιο εκτενή ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορεί να επιτρέπεται η συνέχιση έργων στην Ανατολική Μεσόγειο που προγραμματίζονται από την Ελλάδα και τη «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην περιοχή», ανέφερε αρχικά.
Πρόσθεσε ότι «προγραμματίζονται να περάσουν από περιοχές που ανήκουν στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας», τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι εφικτές, δεν έχουν επαρκείς πόρους και είναι απολύτως προκλητικές. Δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα πράττουμε όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε σε αυτό το ζήτημα».
Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους από οιαδήποτε πρωτοβουλία που αγνοεί την τουρκική παρουσία στο νησί και απειλεί τις λεπτές ισορροπίες των συμφωνιών».
Δεν δίστασε δε να προειδοποιήσει ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχουν οι εγγυήσεις της εναντίον των ενεργειών της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’ που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον στο νησί».