Αν συχνά ξυπνάτε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, δεν είστε οι μόνοι. Ένας γιατρός εξηγεί την κοινή αιτία πίσω από αυτές τις νυχτερινές αφυπνίσεις και προσφέρει απλές λύσεις για έναν καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, αποκαλύπτει ποια ερώτηση θέτει στους ασθενείς του με παρόμοιο πρόβλημα.
Η κύρια αιτία που ξυπνάτε συχνά στις 3 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ειδικό
Αν ξυπνάτε σε αυτή την ώρα τις περισσότερες νύχτες, πιθανότατα δεν είστε μόνοι. Αλλά ποιος είναι ο λόγος; Ένας βασικός παράγοντας μπορεί να είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Michael Breus, Ph.D.. Όπως αναφέρει, η πρώτη ερώτηση που κάνει στους ασθενείς του είναι: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε;».
Ο ειδικός εξηγεί ότι αν το τελευταίο σας γεύμα ήταν γύρω στις 7 το απόγευμα, μέχρι τις 3 τα ξημερώματα το σώμα σας έχει περάσει 8 ώρες χωρίς τροφή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου και ο εγκέφαλός σας να στείλει σήματα για να αυξήσει την κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη ανεβαίνει για να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας και να σας ξυπνήσει, προκαλώντας πείνα. Σύμφωνα με τον Breus, «το σώμα σας έχει εξαντληθεί από ενέργεια», και η κορτιζόλη που προκαλεί αυτή την αφύπνιση μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος.
Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι οι νυχτερινές αφυπνίσεις είναι σπάνιες, στην πραγματικότητα είναι αρκετά κοινές. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων αναφέρει ότι ξυπνούν αρκετές φορές τη νύχτα. Συνήθως αυτό σχετίζεται με παράγοντες όπως το άγχος, το στρες και διαταραχές στον φυσικό μας κύκλο ύπνου. Ωστόσο, οι συχνές αφυπνίσεις μπορεί να υποδεικνύουν ένα πιο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Μετά από πολλές ώρες νηστείας τη νύχτα, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να πέσει, προκαλώντας υπερλειτουργία του οργανισμού. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης, κάνοντάς σας να νιώθετε πεινασμένοι και να ξυπνάτε για φαγητό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ξυπνούν ξαφνικά τη νύχτα, ψάχνοντας κάτι να φάνε.
Ύπνος: Ποιες ενέργειες να κάνετε για να σταματήσετε να ξυπνάτε τη νύχτα
Ο Breus προτείνει να ακολουθήσετε μερικά μέτρα πριν τον ύπνο για να αποφύγετε τις αφυπνίσεις. «Μην πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι», λέει ο ειδικός. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα βαρύτερα γεύματα πριν από την ώρα του ύπνου, καθώς το σώμα σας δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει φαγητό ενώ είστε ξαπλωμένοι.
Μια απλή λύση ίσως είναι η ρύθμιση του προγράμματος γευμάτων σας. Αν το τελευταίο σας γεύμα είναι πολύ νωρίς, το σώμα σας μπορεί να εξαντληθεί πριν το πρωί.
Μια γρήγορη λύση είναι να πάρετε ένα μικρό, ισορροπημένο σνακ πριν την κατάκλιση, όπως ένα μήλο με φυστικοβούτυρο ή ένα μπολ βρώμης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μειώσετε την πιθανότητα αφύπνισης όταν η κορτιζόλη αυξάνεται.
Αφού κάνετε αυτές τις αλλαγές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κοιμάστε ήρεμα όλη τη νύχτα, χωρίς να ξυπνάτε και να ψάχνετε για φαγητό. Για άτομα με διαβήτη ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για εξατομικευμένες συμβουλές.