Η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει απώλεια χρηματοδότησης από την Frontex, καθώς ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα σύνορα εξετάζει 12 ανοιχτές υποθέσεις πιθανών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν μετανάστες στα σύνορά της. Αυτός ο αριθμός αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών ερευνών ανά χώρα στο σύνολο της ΕΕ, σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Politico.
Οι περισσότερες από τις εκκρεμείς υποθέσεις σχετίζονται με καταγγελίες για αναγκαστική απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από Έλληνες αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης, τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στη θάλασσα. Αυτή η πρακτική, που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση (pushback), παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Frontex ενημέρωσε το Politico ότι θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή τους, με πιθανές συνέπειες αν αυτές αγνοηθούν.
«Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex εξέφρασε την προσδοκία ότι όλες οι συστάσεις θα εφαρμοστούν. Εάν όχι, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης ή περικοπής της χρηματοδότησης για τα συγχρηματοδοτούμενα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Κρις Μπορόφσκι, εκπρόσωπος της Frontex. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν διάφορα πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής.
Εξαιρέσεις από την ελληνική ακτοφυλακή και την κυβέρνηση αρνήθηκαν να απαντήσουν σε αιτήματα του Politico για σχόλια.
Τον Ιανουάριο του 2025, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τις ελληνικές αρχές για την εκτέλεση συστηματικών επαναπροωθήσεων, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διαδικασία αυτή.
Η ΕΕ είχε προηγουμένως ζητήσει από την Ελλάδα να διερευνήσει τους ισχυρισμούς σχετικά με την εγκατάλειψη μεταναστών στη θάλασσα και τις απελάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές.
«Πλέον, τα θεμελιώδη δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων. Στο παρελθόν, αυτή η συζήτηση διεξαγόταν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά τώρα είναι κορυφαία προτεραιότητα», αναφέρει ο Μπορόφσκι.
«Το 2023, εκατοντάδες μετανάστες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, όταν ένα αλιευτικό σκάφος ναυάγησε κοντά στις νότιες ακτές της Ελλάδας, προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη από τη Λιβύη. Ο Έλληνας διαμεσολαβητής Ανδρέας Ποτάκης ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή αρνήθηκε να διεξάγει δική της έρευνα παρά τις πιέσεις της Frontex. Η ανεξάρτητη έρευνα πρότεινε πειθαρχικές ενέργειες κατά οκτώ Ελλήνων λιμενικών που συμμετείχαν στο γεγονός», αναφέρεται στο άρθρο.
Ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν, πρότεινε στη συνέχεια την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έκρινε απαράδεκτους τους ισχυρισμούς.
«Πρέπει να συνεργαστούμε πραγματικά για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας, με τρόπους που να είναι αποτελεσματικοί», δήλωσε ο Μπορόφσκι. Συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αυτές οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος: η προστασία των συνόρων και η προστασία των αξιών μας, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που υποδεχόμαστε».
Τα πρώτα στοιχεία της Frontex αποκαλύπτουν σημαντική μείωση στους παράτυπους διασχίσεις των συνόρων για το 2024, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, σύμφωνα με το περιοδικό.
«Η παρουσία της Ευρώπης είναι κρίσιμη και κάθε ταχεία απόσυρση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη απόφαση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το χειριστούμε και ένας από αυτούς είναι η μείωση της χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο Μπορόφσκι.