Σύσκεψη για την Αντιπυρική Περίοδο στην Περιφέρεια Αττικής
Χθες πραγματοποιήθηκε μια εκτενής σύσκεψη με σκοπό την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο στην Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από περιοχές της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Παρόντες ήταν επίσης μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι οργανισμών όπως ο ΕΚΑΒ και ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εθελοντές.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Αττική.
Ο υπουργός, Γ. Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα και ότι όλοι οι φορείς μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Επισήμανε πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μπροστά μας “καλά σενάρια”»,ακραία πυρομετεωρολογικά φαινόμενα, όπως μειωμένες βροχοπτώσεις και μεγάλης διάρκειας καύσωνες, και προειδοποίησε ότι οι φετινές προβλέψεις είναι εξίσου ανησυχητικές.
«Η κλιματική αλλαγή απαιτεί συνεχή προσοχή και ετοιμότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόλις σε μία εβδομάδα φέτος, οι απαράδεκτα υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν 1.356 πυρκαγιές, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή 4.145 στρεμμάτων δασικών και αγροτικών εκτάσεων.
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για συστηματικό συντονισμό και προληπτικές δράσεις ώστε να διασφαλισθεί η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Έθεσε ως στόχους τη μείωση των πυρκαγιών, την γρήγορη οριοθέτηση τους και μια ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξή τους βασίζεται στη σωστή πρόληψη και ετοιμότητα.
Με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος, το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς εκπαιδεύεται, ενώ οι συνεργασίες με την Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδραιώνονται για την καλύτερη αεροπυρόσβεση και την καταγραφή της κατάστασης.
Στην Περιφέρεια Αττικής, αναμένονται περισσότεροι από 3.500 πυροσβέστες να συμμετάσχουν στην ενδεχόμενη αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος. Επιπλέον, θα εμπλακούν 800 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο τη συμμετοχή συνολικά 1.361 εθελοντών Πολιτικής Προστασίας από 70 εθελοντικές ομάδες.
Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επίσης κρίσιμος, καθώς έχουν περιορίσει σημαντικά τον χρόνο απόκρισης σε καταστάσεις πυρκαγιάς μέσω της αναβαθμισμένης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Μέσω των προγραμμάτων AntiNero 1, 2, 3 και 4, έχουν διατεθεί 89 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και την εγκατάσταση αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στην ενημέρωση και προληπτική απομάκρυνση πολιτών από απειλούμενες περιοχές, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην επαγγελματική τους συμπεριφορά.
Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και κάλεσε τους δήμους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό οικοπέδων και την επιβολή προστίμων όπου απαιτείται, προκειμένου να μειωθεί κάθε πιθανότητα αδιαφορίας.
«Η Πολιτική Προστασία είναι τόσο συλλογική ευθύνη όσο και ατομική», τόνισε, και επικαλούμενος τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, κάλεσε όλους να επιδείξουν συνέπεια στην προετοιμασία για να διασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην προστασία της χώρας από τις πυρκαγιές φέτος.