Σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, εν μέσω κατηγοριών από την αντιπολίτευση για «διπλωματική αδράνεια». Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη «σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας ως συμμάχου», επισημαίνοντας την τήρηση της δέσμευσης για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ, ακόμη και κατά την οικονομική κρίση, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την ασφάλεια.
Θα αναφερθεί επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές που αφορούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία εν μέσω ενός ολοένα και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα δαπανά περίπου 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, αντιμετωπίζοντας ποικίλες προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τη δέσμευση του 2%. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επιπλέον στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Καναδό ομόλογό του, Μαρκ Κάρνεϊ. Υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί κάτι επίσημα. Η συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν έχει αναβληθεί λόγω των συνεχών επεκτατικών κινήσεων της Τουρκίας, και το ίδιο ισχύει και για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας. Είναι επίσης αρνητικό για την Ελλάδα ότι προγραμματίζεται συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Αμυντικές Δαπάνες
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το κύριο θέμα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει δύο πυλώνες: το 3,5% για στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% για επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές και η ανθεκτικότητα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τις δαπάνες πέρα από το 2%.
Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί κριτική από την αντιπολίτευση. Κόμματα της Κεντροαριστεράς, αν και δεν συμφωνούν απόλυτα, συμφωνούν ότι η αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει σε περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων.
Μετά τη Χάγη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.
Για την Ελλάδα, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μεταναστευτικές ροές και η εσωτερική ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, που έχουν εκτιναχθεί κατά 170% πρόσφατα.
Η θέση της χώρας μας σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακές επικοινωνιακές στρατηγικές, ζήτησε ενημέρωση πολιτικών αρχηγών. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει συζήτηση στη Βουλή με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αντέτεινε στις κριτικές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματικότητα αντικρούει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των εκ του ασφαλούς αναλυτών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε ένα από τα καλύτερα σημεία των τελευταίων δεκαετιών».