Τέσσερις αιγύπτιοι υπήκοοι, ηλικίας 20, 20, 21 και 36 ετών, αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές εκατοντάδων μεταναστών που έφτασαν νότια της Κρήτης.
Στις βραδινές ώρες της 21ης Ιουνίου, οι λιμενικές αρχές της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων, του Κόκκινου Πύργου και της Παλαιόχωρας ειδοποιήθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σχετικά με αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αλλοδαπούς επιβάτες σε δύσκολη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νοτια της Κρήτης.
Αμέσως, στην περιοχή απέπλευσαν ένα περιπολικό πλοίο, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία, όπως διατάχθηκε από το ΕΚΣΕΔ.
Το αλιευτικό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων ξεκίνησε τη νύχτα της 20ής Ιουνίου από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος.
Το φορτηγό πλοίο “Muazzez K”, σημαίας Μπαρμπάντος, περισυνέλεξε τους 501 αλλοδαπούς επιβάτες με τη βοήθεια του περιπολικού και του ναυαγοσωστικού.
Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο αγκυροβόλιο του κόλπου Μεσσαράς, όπου επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και στο ναυαγοσωστικό και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Ακολούθως, οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο, συνοδευόμενοι από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Προανάκριση διεξάγεται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων συνεργάζεται με τη λιμενική Αρχή Ρεθύμνου για την ανάλυση και την εις βάθος επεξεργασία όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει, ερευνώντας ταυτόχρονα την πιθανή επέκταση της δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης καθώς και τη συνεργασία της με άλλα οργανωμένα κυκλώματα με παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.