Επικεντρώνοντας την προσοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμένων και της ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας, η Global Spatial Technology Systems (GSTS) υλοποίησε το πρώτο MARCO MED Forum στο Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη στον Πειραιά. Το θέμα του φόρουμ ήταν “Smarter Coordination. Greener Shipping. AI-Powered Ports”, ενισχύοντας στρατηγικά τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η GSTS, διεθνής εταιρεία ναυτιλιακής πληροφορικής, παρουσίασε την καινοτόμο πλατφόρμα OCIANA®, που παρέχει προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο για κρίσιμες αποφάσεις, βασιζόμενη σε δεδομένα πλοίων, φορτίων, λιμένων και περιβάλλοντος. Το σύστημα εξυπηρετεί φορείς όπως διαχειριστές λιμενικών τερματικών, ναυτιλιακές εταιρείες, εταιρείες logistics, οργανισμούς ασφάλειας και δημόσιες αρχές.
Ο διευθυντής Supply Chain Solutions, Andrew Black, χαρακτήρισε την OCIANA® «εργαλείο συνεργασίας ανάμεσα σε πλοία και λιμένες», ενώ ο Chief Product Officer, Robert Marshy, τόνισε τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκτίμηση ρίσκου και στη βελτίωση της ασφάλειας στη ναυτιλία.
Ο CEO της εταιρείας, Richard Kolacz, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που διοργανώνουμε το MARCO MED στον Πειραιά, έναν από τους πιο σημαντικούς λιμενικούς κόμβους της Μεσογείου. Μέσω αυτού του φόρουμ, προάγουμε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αναδεικνύουμε τη δυνατότητα της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής ναυτιλίας».
Το φόρουμ συγκέντρωσε φορείς από τη ναυτιλία, την καινοτομία και την εκπαίδευση, θέτοντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών λειτουργιών και για ένα «έξυπνο» θαλάσσιο μέλλον.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Η GSTS, καναδική εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας, εστίασε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των θαλάσσιων κινδύνων.
Οι θεματικές ενότητες περιλάμβαναν:
- Βελτιστοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με το OCIANA
- Προγνωστική Διαχείριση Κινδύνου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ανέφερε: «Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Marco Med Forum, ένα εξαιρετικό συνέδριο αφιερωμένο στα “έξυπνα” λιμάνια και στις λύσεις που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους. Ο Πειραιάς, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, συνδέεται άμεσα με τη ζωή πόλης και κατοίκων. Κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του λιμανιού είναι ευπρόσδεκτη».
Ο Neil Swain, εμπορικός ακόλουθος από την Καναδική πρεσβεία, σημείωσε: «Η Ελλάδα υπήρξε πάντα γέφυρα ανάμεσα σε ηπείρους. Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η πίεση είναι μεγάλη – αλλά υπάρχουν λύσεις. Η συνεργασία με την GSTS θα διευκολύνει την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών στην ναυτιλία».
Η Μαρία Μποϊλέ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, παρουσίασε τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας: «Η τεχνολογία μεταμορφώνει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις σε βιώσιμα οικοσυστήματα λιμένων, επιτυγχάνοντας βελτιώσεις στην ασφάλεια και μειώνοντας τις εκπομπές».
Ο Ευθύμιος Χαλδεάκης της GSTS τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να επιτύχει λιμένες αποτελεσματικότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
Η Θεοδώρα Ρήγα, πρόεδρος της MedCruise, ανακοίνωσε συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την GSTS, σημειώνοντας ότι «η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα στη Μεσόγειο είναι κοινή ευθύνη».