Here’s a rewritten version of the content:
—
Σήμερα, το Ιράκ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με μια σειρά επιθέσεων που χρησιμοποιούν παγιδευμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία επιτέθηκαν σε πολλές στρατιωτικές βάσεις το πρωί, προκαλώντας ζημιές στα αεροπορικά ραντάρ σε δύο εγκαταστάσεις, κοντά στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Μέχρι στιγμής, κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις. Αξιωματούχοι ασφαλείας, που ρωτήθηκαν από το AFP, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους, σε ένα εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, ύστερα από 12 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Οι «drones-αυτοκτονίας» «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα ραντάρ» στη βάση του Τάτζι στη βόρεια Βαγδάτη και στην αεροπορική βάση του Ιμάμ Άλι στην επαρχία Ντι Καρ στο νότιο Ιράκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης.
«Οι ιρακινές δυνάμεις απέτρεψαν επιπλέον επιθέσεις σε τέσσερις» άλλες βάσεις και κατέρριψαν drones, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που τονίζει ότι «όλες οι εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν συνδέονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι διόρισε «υψηλόβαθμη» επιτροπή ασφαλείας «να διερευνήσει τις συνθήκες των επιθέσεων και να εντοπίσει τους υπεύθυνους».
Πριν την αυγή, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε στο AFP «την πτώση ενός drone» σε αγροτική περιοχή της Ραντουανίγια, περίπου 10 χιλιομέτρων δυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης.
Χθες, Δευτέρα, ιρανικές επιθέσεις στοχοθέτησαν αμερικανική βάση στο Κατάρ, σε αντίποινα για βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ σε ιρανικές εγκαταστάσεις την Κυριακή το πρωί. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν ειδοποιηθεί από την Τεχεράνη.
Από τις 13 Ιουνίου, Ιράν και Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν χωρίς προηγούμενο πόλεμο από αέρος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή μια εκεχειρία, την οποία το Ισραήλ δήλωσε ότι αποδέχεται, ενώ το Ιράν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την έγκρισή της.
Το Ιράκ συνήθως προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία για να αποφύγει τις επιπτώσεις των περιφερειακών συγκρούσεων, καθώς είναι στενός σύμμαχος του Ιράν, αλλά παράλληλα επιδιώκει στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Βαγδάτη κάλεσε τις ΗΠΑ «να αποτρέψουν» την ισραηλινή πολεμική αεροπορία από το να παραβιάσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για τις επιθέσεις της στην ιρανική επικράτεια.
Ωστόσο, ιρακινές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη έχουν σκληρύνει τη στάση τους τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας να επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν στρατιωτική εμπλοκή.
Προηγουμένως, αυτές οι οργανώσεις είχαν επιτεθεί επανειλημμένα με ρουκέτες και είχαν χρησιμοποιήσει drones εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, σε συνεργασία με διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό.
Πηγή κοντά στις οργανώσεις αυτές διέψευσε στο AFP οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις με drones, ενώ άλλη πηγή που συνεργάζεται με μία από αυτές τις οργανώσεις κατηγόρησε το Ισραήλ και τους βασικούς συμμάχους του, τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο AFP: «Αγνοούμε αν αυτά τα drones εκτοξεύθηκαν από ιρακινό έδαφος ή από το εξωτερικό».
Το Ιράκ ξανανοίγει τον εναέριο χώρο του
Σήμερα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν ξανά τον εναέριο χώρο της χώρας, έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν από τον Τραμπ, κλείνοντας τον για 12 ημέρες, επικαλούμενες «βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δήλωση της ιρακινής αρχής πολιτικής αεροπορίας, ο εναέριος χώρος του Ιράκ έχει ξανανοίξει για τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία «μετά από πλήρη εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας και σε συντονισμό με τις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
—
Feel free to let me know if you need any adjustments or further changes!