Νέα έκθεση αναδεικνύει ανησυχίες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών
Η Κίνα επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναπτύξει εργαλεία που θα επιταχύνουν την ανάλυση δεδομένων και θα παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις για απειλές. Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του Insikt Group της Recorded Future, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών να ξεπεράσουν τις δυτικές στον τομέα της AI.
Η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει σε κυβερνοασφάλεια και αλληλεπιδράσεις με έθνη-κράτη, τρομοκράτες και εγκληματικές οργανώσεις, εν μέσω ανησυχιών για την πιθανή ενίσχυση των μυστικών δράσεων της Κίνας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επίσης προσαρμόζονται στην τεχνολογία.
Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της ανάλυσης πληροφοριών, με στόχο την γρηγορότερη και οικονομικότερη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.
Η έρευνα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ερευνητές εξερεύνησαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας του κινεζικού στρατού και δημόσιες πηγές για να κατανοήσουν την επένδυση της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Recorded Future αναφέρει ότι η Κίνα χρησιμοποιεί συνδυασμό μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και την παρουσίασή τους στη φυσική γλώσσα. Ξένα μοντέλα, όπως εκείνα της Meta (Facebook, Instagram) και της OpenAI (ChatGPT), φαίνεται να χρησιμοποιούνται, μαζί με κινεζικά μοντέλα όπως τα DeepSeek και Zhipu AI.
Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντατικοποιήσει τη χρήση της AI για τη βελτίωση ανάλυσης και τη διατήρηση της ανωνυμίας των πρακτόρων τους στο εξωτερικό. Ένα εργαλείο της CIA βοηθά στη δημιουργία εικονικών μοντέλων ξένων ηγετών για αναλυτική αξιολόγηση.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πρόσφατα συμβόλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI για τη βελτίωση διοικητικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης στρατιωτικών προμηθειών και κυβερνοάμυνας.
Πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι ο μεγάλος πληθυσμός της Κίνας της παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει μαζικά δεδομένα με στόχο τη βελτίωση των στρατηγικών διοίκησης.
Παρά τις ανησυχίες, η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη από την Κίνα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς προσφέρει ζηλευτές αναλυτικές ικανότητες.
Τα μοντέλα
Η Ακαδημία Επιστήμης και Έρευνας Πυρομαχικών της Κίνας έχει υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για τη χρήση διαφόρων πληροφοριών στην εκπαίδευση στρατιωτικών μοντέλων, με στόχο την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και την ανάλυση δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, όπως επισημαίνει η Ζόι Χάβερ της Insikt Group.
Η Κίνα φαίνεται να αλλάζει γρήγορα από δυτικά μοντέλα σε καινοτόμες λύσεις της DeepSeek, που προσφέρουν χαμηλότερο κόστος και περισσότερη αποδοτικότητα.
Η δράση
Το ενδιαφέρον για την DeepSeek έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς κινεζικές εταιρείες υιοθετούν την τεχνολογία της. Αντίστοιχα, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα κατά της κακής χρήσης των μοντέλων τους από την Κίνα.
Η OpenAI ανέφερε ότι εντόπισε προσπάθειες πιθανώς προερχόμενες από την Κίνα που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της με κακόβουλους σκοπούς, όπως η δημιουργία ψευδών σχολίων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Για αποτελεσματική εκπαίδευση μοντέλων, απαιτείται πρόσβαση σε δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Οι πληροφορίες των κινεζικών προϊόντων συνήθως αντικατοπτρίζουν την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι η χρήση ξένων μοντέλων θα μπορούσε να παρεισφρήσει ξένες αξίες στις κινεζικές πληροφορίες.
Πηγή: Naftemporiki.gr