Ο Ντόναλντ Τραμπ φαντάστηκε το τέλος της Ισραηλινο-Ιρανικής σύγκρουσης ως ένα θεαματικό γεγονός: «Ο Πόλεμος των 12 ημερών». Μέσω της πλατφόρμας Truth Social, συνεχάρη τις κυβερνήσεις της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ για την «Σοφία, Αντοχή και Νοημοσύνη» που έδειξαν.
Οι αγορές, πάντα έτοιμες να προσδοκούν μια «νέα αρχή», γιορτάζουν. Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται και τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει το τέλος της «ειρήνης», παροξυσμός των ιρανικών επιθέσεων πλήττει το Ισραήλ, με 4 νεκρούς στη Μπερ Σεβά. Είναι αυτό το τελευταίο χτύπημα ή απλώς μια πρόβα για το επόμενο γύρο;
Σαν σε blockbuster, οι Ισραηλινοί «καθαρίζουν» τα ραντάρ και τους επιστήμονες, ενώ οι Αμερικανοί στέλνουν Β-2 από το Μιζούρι για να καταστρέψουν στρατηγικούς στόχους στο Ιράν. Το Ισφαχάν δέχεται προειδοποιητικά χτυπήματα από 14 ιρανικούς πυραύλους, με σκοπό να αποφευχθούν απώλειες.
Ο Τζ. Ντ. Βανς, αντιπρόεδρος και τακτικός σχολιαστής στο Fox, δηλώνει αισιόδοξα: «Δεν μπορούν πια να φτιάξουν πυρηνική βόμβα». Μια μάλλον πρόχειρη, αλλά ευχάριστη προσέγγιση.
Ποιες είναι οι επόμενες προοπτικές; Τρία κομβικά ερωτήματα:
- Θα υπάρξει πραγματική εκεχειρία ή απλώς αναστολή πριν από τον επόμενο γύρο;
- Θα επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα;
- Θα σταθεροποιηθεί ποτέ αυτή η περιοχή;
- Θα είναι οι 14 βόμβες αυτές που θα αλλάξουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Οι ΗΠΑ το πιστεύουν.
D-Day για τον MSCI
Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι καθοριστική ημέρα για τον MSCI, ο οποίος θα ανακοινώσει αν η Λεωφόρος Αθηνών θα ενταχθεί στην watchlist για πιθανή είσοδο στις Αναπτυγμένες Αγορές. Παρότι οι προσδοκίες έχουν μειωθεί λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων, η βελτίωση είναι προφανής, όπως δείχνει η ετήσια ανασκόπηση της «προσβασιμότητας αγοράς».
Ο MSCI αναβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο σε σημαντικούς τομείς, όπως εκκαθάρισης, δανεισμού μετοχών και ανοιχτών πωλήσεων. Το Χ.Α. είναι ήδη σε watch-list από τον FTSE Russell, Stoxx και S&P DJI, κάτι που υποδηλώνει ότι σύντομα μπορεί να επιστρέψει στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών, όπως ήταν μέχρι το 2013, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή της Αθήνας στην κανονικότητα και την αξιοπιστία.
Η τουριστική αγορά σε κρίση
Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή δεν ευνοεί τον τουρισμό, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μειώνουν τη ζήτηση για ταξίδια. Η Ελλάδα, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από το Ισραήλ με πάνω από 621.000 επισκέπτες το προηγούμενο έτος, βλέπει τις προσδοκίες της για φέτος να ανατρέπονται, με στόχο τουλάχιστον 800.000 αφίξεις να φαίνεται απίθανος.
Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζεται στο Χρηματιστήριο, με απώλειες που ξεπερνούν το -12% για τουριστικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η Aegean Airlines υποχωρεί κατά τουλάχιστον -12,1% τον Ιούνιο, απειλώντας τη θέση της στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων του Χ.Α., καθώς η αποτίμηση της έχει πέσει κάτω από το 1,01 δισ. ευρώ. Παρόμοιες απώλειες παρατηρούνται και στην Autohellas, ενώ η μετοχή του ΔΑΑ επίσης υφίσταται πτώση από τα πρόσφατα ιστορικά της υψηλά, καταγράφοντας μια μείωση -5,6% με μηνιαίες απώλειες -3,1%.