Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στην αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ φάνηκε, αρχικά, να σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, θέτοντας σε κίνδυνο τα αραβικά κράτη του Κόλπου και ενδεχομένως προκαλώντας μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Το Κατάρ είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, καθώς έχει καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν και προωθεί τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης της σύγκρουσης. Ιστορικά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι καλές, δεδομένου ότι μοιράζονται ένα εκτενές υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Φαίνεται ότι αυτή ήταν μια υπολογισμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν. Δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος, ενώ η επίθεση φέρεται να είχε προαναγγελθεί, όπως συνέβη και το 2020 όταν το Ιράν αντέδρασε στη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Quds, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ.
Έξι πύραυλοι, αν και επικίνδυνοι, δεν αποτελούν το ίδιο επίπεδο απειλής με ένα μαζικό μπαράζ πυραύλων και drones που το Ιράν μπορεί πιθανώς να πραγματοποιήσει.
Πιθανότατα, ο στόχος ήταν να διατηρηθούν τα προσχήματα, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του Ιράν για εκδίκηση, αλλά χωρίς να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Η προσοχή στρέφεται στον Τραμπ
Η ευθύνη τώρα πέφτει στον πρόεδρο Τραμπ. Εάν επιλέξει να μην απαντήσει, η σημερινή νύχτα θα μπορούσε να είναι το αποκορύφωμα της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν.
Ενδέχεται επίσης να υπάρξει μια ευκαιρία να ανανεωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πυρηνικά. Ωστόσο, ο Τραμπ μπορεί να έχει διαφορετικά σχέδια. Εάν αποφασίσει να απαντήσει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ τεταμένη καλοκαιρινή περίοδο στα κράτη του Κόλπου, και όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής