Με απόλυτη σαφήνεια, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Αυτιά για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα μεγάλης διάρκειας αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ».
Ο διάλογος έχει ως εξής:
Γ. Αυτιάς: Πόσο σας ανησυχεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναφορικά με το ευρώ, τις τιμές καυσίμων, τον πληθωρισμό και την κατεύθυνση των επιτοκίων; Είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να αφορά οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη. Ευχαριστώ.
Κριστίν Λαγκάρντ: Ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Από οικονομική σκοπιά, θα αναφέρω τις πιθανές συνέπειες. Οποιαδήποτε σύγκρουση συνιστά απειλή για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ισορροπία που απαιτούν οι επενδυτές για να επενδύσουν, οι καταναλωτές για να ξοδέψουν και οι εργοδότες για να προσλάβουν. Σαφώς, οι συγκρούσεις είναι πολλές και φαίνεται ότι η μία καλύπτει την άλλη, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε την προηγούμενη.
Είναι προφανές ότι η πρόσφατη αυτή σύγκρουση, λόγω των εμπλεκομένων και της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση κατά την οποία σημαντικό ποσοστό αερίου και πετρελαίου που διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, όπως αναφέρθηκε από κάποιον συνάδελφο, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί. Αν αυτό συμβεί, τότε σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, προκαλώντας σοκ στις προμήθειες. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες όχι μόνο στις τιμές ενέργειας, αλλά και σε βάθος και διάρκεια. Άρα, η σύγκρουση σίγουρα αποτελεί πηγή ανησυχίας και χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης. Ελπίζουμε για μια επαναφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για έναν διακανονισμό που να μην προκαλέσει αυτές τις οικονομικές συνέπειες.
Χαίρομαι για την οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά σίγουρα, βραχυπρόθεσμα, αν αυτός ο κίνδυνος πραγματοποιηθεί, θα επηρεάσει τον πληθωρισμό. Όσον αφορά το μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η εκτίμηση των συνεπειών είναι δύσκολη λόγω των παραγόντων όπως η αύξηση των τιμών ενέργειας και η μείωση της ζήτησης. Έτσι, οι πραγματικές συνέπειες θα μπορέσουμε να τις εκτιμήσουμε μόνο μεσομακροπρόθεσμα. Ευχαριστώ.