Οι προετοιμασίες στην Αθήνα για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ποια οπλικά συστήματα θα ενεργοποιήσει το ελληνικό Πεντάγωνο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουνίου συγκαλέστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Στρατόπεδο Παπάγου, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και τους επικεφαλής των τριών επιτελείων. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ετοιμότητα της Ελλάδας απέναντι σε πιθανές απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους. Με τα συστήματα Patriot και S-300 στην πρώτη γραμμή, η Ελλάδα διατηρεί μια μοναδική και εξελιγμένη αντιαεροπορική άμυνα στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει για να αντιμετωπίζει σύγχρονες απειλές, ιδιαίτερα τα drones.
Ωστόσο, οι πρόσφατοι βαλλιστικοί πυραυλικοί επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ επανέφεραν στην επιφάνεια μια διάσταση που είχε παραμεληθεί λόγω της αυξανόμενης χρήσης φθηνών UAV και kamikaze drones. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, μεγάλης εμβέλειας, σχεδιάζονται για την αποστολή συμβατικών ή πυρηνικών κεφαλών ακολουθώντας μια βαλλιστική πορεία. Ανάπτυξης υπερηχητικών ταχυτήτων, απαιτούν ισχυρή αντιπυραυλική άμυνα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και καθοδήγησης.
S-300
Το σύστημα S-300 PMU1 διαθέτει πολυκάναλες δυνατότητες, λειτουργεί σε κάθε καιρική συνθήκη και περιλαμβάνει υποσυστήματα ανίχνευσης και προσδιορισμού στόχων καθώς και πυρομαχικά αντιαεροπορικής άμυνας. Έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και εμπλοκής πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα, προσφέροντας προστασία σε στρατεύματα και κρίσιμες εγκαταστάσεις από αεροπορικές απειλές, βαλλιστικούς και τακτικούς πυραύλους. Αποτελείται από δύο πυροβολαρχίες με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα, με βεληνεκές 150-200 χλμ. Η ταχύτητα των πυραύλων μπορεί να φτάσει τα 2.100 μέτρα/δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 6 Mach.
OSA-AK
Το ρωσικής κατασκευής OSA-AK είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, σχεδιασμένο για την προστασία μονάδων από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε χαμηλά υψόμετρα. Έχει βεληνεκές 10-12 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 5 χλμ.
TOR M1
Το αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό TOR M1, ρωσικής κατασκευής, προσφέρει επιπλέον προστασία στους Patriot και S-300, με ραντάρ εμβέλειας 25 χλμ. και δυνατότητα ταχείας αντίδρασης. Ανάπτυξε μέχρι και 700 μέτρα/δευτερόλεπτο, μπορεί να παρακολουθεί 48 στόχους και να εμπλέκει 10 ταυτόχρονα, με χρόνο αντίδρασης 5-8 δευτερόλεπτα.
Crotale
Το γαλλικής κατασκευής Crotale NG/GR, ενταγμένο στην Πολεμική Αεροπορία το 2003, είναι σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς (SHORAD) με μέγιστη εμβέλεια 20 χλμ. και ταχύτητα εκτόξευσης 3.5 Mach.
Patriot
Οι συστοιχίες Patriot είναι στην κορυφή της ελληνικής αεράμυνας, με έξι πυροβολαρχίες που αποκτήθηκαν το 2003. Μία εκ των οποίων είναι ανεπτυγμένη στη Σαουδική Αραβία. Μπορούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν στόχους απόστασης έως 170 χλμ., συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυρομαχικών.
Hawk
Όσον αφορά το αντιαεροπορικό σύστημα μέσης εμβέλειας, η Ελλάδα διαθέτει αναβαθμισμένη έκδοση MIM-23B I-HAWK, με 42 συστήματα σε λειτουργία. Ο εκσυγχρονισμός του 2006 αύξησε την εμβέλεια εμπλοκής από 25 χλμ. σε 42 χλμ., ενώ προσφέρει προστασία απέναντι σε ελικόπτερα, drones και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Σούδα και Λάρισα: Καίριες στρατηγικές βάσεις
Στον σχεδιασμό αποτροπής ενδεχόμενων επιθέσεων, δύο στρατηγικές εγκαταστάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως υψίστης σημασίας. Η Σούδα, με ναύσταθμο που φιλοξενεί αεροπλανοφόρα και την 115 Πτέρυγα Μάχης, αποτελούν κρίσιμο σημείο. Η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα είναι επίσης κορυφαία προτεραιότητα, καθώς περιλαμβάνει drones και τάνκερ.