Παρά την επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν (Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν), οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής παρουσίασαν άνοδο την Κυριακή, δημιουργώντας μια παράδοξη εικόνα.
Στο Τελ Αβίβ, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η άμεση παρέμβαση της Ουάσινγκτον μπορεί να επιταχύνει την επίλυση της σύγκρουσης με την Τεχεράνη.
Ο δείκτης TA-125 αυξήθηκε κατά 1,77%, ενώ ο TA-35, που περιλαμβάνει τα blue chips, κατέγραψε άνοδο 1,5%. Το ισραηλινό χρηματιστήριο είχε ήδη σημειώσει σημαντικά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις πρώτες επιθέσεις της Ιερουσαλήμ στο ιρανικό έδαφος.
Στον Κόλπο, οι αντιδράσεις ήταν πιο μετριοπαθείς.
Στη Σαουδική Αραβία, ο δείκτης Tadawul άνοιξε με αύξηση σχεδόν 0,5%, αλλά τελικά έκλεισε με πτώση 0,3%. Οι απώλειες είναι περιορισμένες, με τον αντίκτυπο να θεωρείται κυρίως σταθεροποίηση.
Στο Κατάρ, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ στο Μπαχρέιν ανήλθε κατά 0,3%. Το Μπαχρέιν, που φιλοξενεί την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στην περιοχή (CENTCOM), εξέδωσε οδηγία για εργασία από το σπίτι και προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους για λόγους ασφαλείας.
Η Αίγυπτος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην περιοχή, με τον δείκτη EGX30 να κλείνει με κέρδη 2,7%.
Η ελπίδα για αποκλιμάκωση
Ο Fadi Arbid, επικεφαλής της Amwal Capital Partners, αναφέρει στο CNBC ότι «οι αγορές πιθανόν να προεξοφλούν την απομάκρυνση μιας σημαντικής γεωπολιτικής απειλής – της ιρανικής». Σύμφωνα με αυτόν, αυτό μπορεί να ενισχύσει τις διεθνείς επενδύσεις, ιδίως αν υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητας.
Ο Arbid επισημαίνει ότι οι χώρες του Κόλπου «έχουν κρατήσει αποστάσεις από τη σύγκρουση, ζητώντας αποκλιμάκωση και καταδικάζοντας τη βία», γεγονός που τις καθιστά έναν σταθεροποιητικό παράγοντα και προστατεύει τις αγορές τους από βραχυπρόθεσμους κραδασμούς.
Η χλιαρή αντίδραση των ηγεσιών του Κόλπου
Η χλιαρή αυτή αντίδραση των ηγεσιών της περιοχής μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα των αγορών. Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν προ ημερών δηλώσεις. Η Ντόχα καταδίκασε την επιδείνωση της σύγκρουσης, ενώ το Αμπού Ντάμπι κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση για την αποφυγή σοβαρών συνεπειών. Το Ριάντ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του.
Αν και οι πολεμικές εικόνες και οι διπλωματικές εντάσεις είναι παρούσες, οι χρηματιστηριακές αγορές της Μέσης Ανατολής επιδεικνύουν – προς το παρόν – αξιοσημείωτη αντοχή. Ίσως επειδή στους χρηματιστές, όπως και στους στρατηγούς, ο φόβος και η ελπίδα βαδίζουν πάντα χέρι χέρι.