Μια ομάδα τουριστών, που εξερευνούσαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο, βρήκε ένα απροσδόκητο εύρημα: μια ταφόπλακα που πιστεύεται ότι χρονολογείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το υδραγωγείο, που ανήκει στην ρωμαϊκή εποχή, εκτείνεται σε μήκος 20-25 χιλιομέτρων.
Η τοποθεσία, γνωστή για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ανακάλυψη έγινε στην αρχαία Νίκαια της Προύσας στην Τουρκία. Συγχρόνως, η πόλη, που τώρα ονομάζεται Ιζνίκ, υπήρξε ένα σταυροδρόμι τεσσάρων σημαντικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Στρώματα ιστορίας κάτω από την επιφάνεια
Ο πρώην διευθυντής του μουσείου, Taylan Sevil, δήλωσε σχετικά με το εύρημα ότι η επιτύμβια στήλη αποτελεί παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενου αρχιτεκτονικού υλικού (devsirme/sipolyen).

«Ο υδραγωγός και η πόλη της Νίκαιας υπ underwent significant modifications during the 6th century AD. The tombstone, which dates back to the Ottoman period, may have been incorporated into this construction during restoration works in 1960», εξήγησε ο Sevil.
Σύμφωνα με τον Sevil, τότε δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι συντηρητές ή εκπαιδευμένοι επαγγελματίες για την αποκατάσταση των αρχαίων ευρημάτων, οι οποίοι να παρακολουθούν τις εργασίες. «Οι εργολάβοι χρησιμοποιούσαν τα διαθέσιμα υλικά. Η επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων στοιχείων, όπως αυτό, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική από την αρχαιότητα», πρόσθεσε.
Η Νίκαια, στην Προύσα, είναι ένας θησαυρός ιστορίας που προσελκύει επισκέπτες από την Τουρκία και όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα στρώματα της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Καθώς οι προσπάθειες της πόλης για την επίσημη αναγνώρισή της ως μνημείο της UNESCO συνεχίζονται, ευρήματα όπως η οθωμανική ταφόπλακα τονίζουν τη σημασία της.
Η Νίκαια από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού έως την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Η Νίκαια, γνωστή σήμερα ως Ιζνίκ, είναι μια αρχαία ελληνική πόλη στη βορειοδυτική Ανατολία, με πλούσια ιστορία, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο κατά την πρώιμη περίοδο του Χριστιανισμού, καθώς και στη σχέση της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στην Νίκαια πραγματοποιήθηκαν η Πρώτη και Δεύτερη Οικουμενικές Σύνοδοι. Εκεί, το 313, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, νομιμοποιήθηκε ο Χριστιανισμός.
Η πόλη υπηρέτησε ως η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας μετά την Τέταρτη Σταυροφορία και, για λίγο, από το 1331 έως το 1335, ήταν η πρωτεύουσα των Οθωμανών. Η ιστορική σημασία της Νίκαιας άρχισε να περιορίζεται με την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Προύσα.
Ωστόσο, η ιστορική αξία της πόλης παραμένει διαχρονική και αποτυπώνεται στα μνημεία και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.