Η πολυπλοκότητα του στόλου ελικοπτέρων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις και υψηλά κόστη συντήρησης. Οι Γάλλοι προτείνουν την αντικατάσταση των διαφόρων τύπων ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν οι Σώματα Ασφαλείας και τα παλαιά του στρατού με ένα νέο, ενιαίο τύπο.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το enikos.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό Μέσο που παρευρέθηκε στην κορυφαία αεροπορική και αμυντική έκθεση της Ευρώπης, Paris Air Show.
Σε αυτή την έκθεση, που αποτελεί το κέντρο της ευρωπαϊκής αεροπορίας, οι χώρες προσπαθούν να επιτύχουν στρατηγική ωρίμανση στην άμυνα, επηρεαζόμενες από τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η κατάλληλη τεχνογνωσία και οι λύσεις είναι διαθέσιμες, δημιουργώντας ελπίδες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, καθώς εκτελούνται δύο σημαντικά προγράμματα της ΕΕ: το SAFE, που παρέχει δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ReARM, ύψους 650 δισεκατομμυρίων, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ένα προφανές ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Σώματα Ασφαλείας είναι η πολυτυπία των ελικοπτέρων τους. Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 6 διαφορετικούς τύπους, η Πολεμική Αεροπορία 2 και το Πολεμικό Ναυτικό 1. Το Λιμενικό και η Αστυνομία χρησιμοποιούν από 2 τύπους, ενώ η Πυροσβεστική 1.
Η πρόσφατη παραγγελία για 8 ελικόπτερα Super Puma από την Πυροσβεστική, στην προχωρημένη έκδοσή τους, που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, δημιουργεί συνθήκες για έναν κοινό τύπο, με πολλαπλά πλεονεκτήματα στη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών. Μια παρόμοια προσπάθεια γίνεται και με τον κοινό τύπο ελικοπτέρων Blackhawk για το Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.
Με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να στραφεί προς ευρωπαϊκά συστήματα, οι Γάλλοι προτείνουν την αντικατάσταση των παλαιών γαλλικών ελικοπτέρων Dauphin του Λιμενικού και BO-105 της Ελληνικής Αστυνομίας με το Η-160, ελληνικής κατασκευής.
Η οικονομική ανταγωνιστικότητα του Η160 στηρίζεται σε τρεις άξονες: χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, βελτιστοποιημένα κόστη συντήρησης και μεγαλύτερες ταχύτητες πτήσης σε σύγκριση με άλλα ελικόπτερα της κατηγορίας του.
Η κατανάλωση καυσίμου των κινητήρων Arrano 1A έχει μειωθεί κατά 18% σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις, επιτυγχάνοντας εξαιρετική αποδοτικότητα. Αυτοί οι κινητήρες συνδυάζουν έναν αποδοτικό κομπρέσορα με νέα σχεδίαση μεταβλητών πτερυγίων.
Η υποστήριξη και συντήρηση του H160 έχουν βελτιωθεί για να εξασφαλίσουν οικονομική αποδοτικότητα σε όλες τις επιχειρήσεις. Το κόστος μειώνεται κατά σχεδόν 15% στις επιλογές συντήρησης ανά ώρα.
Από μεταφορές και υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής θαλασσίως, έως δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτική αεροπορία, η προτεινόμενη ταχύτητα πλεύσης του H160 άνω των 135 κόμβων επιτρέπει την αποτελεσματική ολοκλήρωση των αποστολών.
Τα χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την AIRBUS, το H160 μπορεί να πετάει εκατοντάδες ώρες χωρίς συντήρηση, με ευκολία στην πρόσβαση για τους μηχανικούς, υπογραμμίζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα.
«Φέρει 68 πατέντες και είναι 50% πιο ήσυχο, χάρη στον εξελιγμένο σχεδιασμό των πτερυγίων» εξηγεί στο enikos.gr ο Vincent Chenot, υπεύθυνος του προγράμματος H160, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα ελικόπτερο που θα μπορεί να πετάει για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα.
Το βάρος του H160 είναι μόλις 6 τόνοι, που το καθιστά ελαφρύτερο από τα βαρέα στρατιωτικά ελικόπτερα. Ωστόσο, μπορεί να εκτελέσει πολλές αποστολές χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ανεξάρτητα από τη φύση των αποστολών, συμπεριλαμβανομένων τακτικών επιχειρήσεων, επιτήρησης ή έρευνας και διάσωσης. Στην βαριά του έκδοση μπορεί να φέρει ρουκέτες.
Ο κ. Chenot μας ενημερώνει ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγείλει 169 μονάδες, με 80 για τον Στρατό, 49 για το Ναυτικό και 40 για την Αεροπορία.
«Μια από τις καινοτομίες του H160 είναι η δυνατότητά του να συνεργάζεται με έναν οργανικό drone, που ελέγχεται μέσω tablet από το πλήρωμα» αποκαλύπτει ο V. Chenot.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα συστήματα τηλεπικοινωνιών με Link 22, το ραντάρ 360° και το σύστημα αυτοπροστασίας με chaff και flares.