Μετά την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, η πλευρά του Χαφτάρ (κυβέρνηση Βεγγάζης) εκφράζει επιθέσεις κατά της Ελλάδας, αφορμώμενη από την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη διεθνούς πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές.
Το αυτοαποκαλούμενο «Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της κυβέρνησης της Λιβύης» δήλωσε ότι «αισθάνεται βαθιά έκπληξη και ανησυχία για όσα δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 12 Ιουνίου 2025, σχετικά με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από την ελληνική κυβέρνηση για άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τμήμα των οποίων υπόκειται σε ανεπίλυτη νομική διαμάχη με το κράτος της Λιβύης».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Το Υπουργείο επισημαίνει το αναφαίρετο δικαίωμα της Λιβύης στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της σε διεθνώς αναγνωρισμένες θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία παρέχει νομικό πλαίσιο για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες.»
Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες περιοχές, χωρίς την έγκριση της Λιβύης, θα θεωρείται παράνομη και επιθετική, ενδέχεται δε να έχει νομικές συνέπειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η κλιμάκωση από την Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και να βλάψει τις προσπάθειες για σταθερότητα και διεθνή συνεργασία, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας και των κοινών συμφερόντων.»
Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την προσφορά ή την ανάθεση έργων για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε περιοχές που ανήκουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης. Να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.
Να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο με τη Λιβύη για την αναζήτηση δίκαιων λύσεων, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα συμφέροντα όλων των μερών.
Το κράτος της Λιβύης επισημαίνει ότι διατηρεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και των φυσικών πόρων του, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.