«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι συμβαίνει εδώ, καθώς δεν μπορώ να βρω το αδίκημα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοούν», δήλωσε ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, αναφερόμενος στην εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η εκδοχή ότι ένα άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό, τουλάχιστον 2,5 τόνων που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, μπορεί να ήταν αιτία της πυρόσφαιρας που προήλθε από τη σύγκρουση των τρένων.
«Αν κατάλαβα σωστά, αναφέρει κάτι για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, πράγμα που με αφήνει απορημένο. Εμείς παραθέτουμε στοιχεία όπως θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε. Ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να στείλει τη γνώμη του στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για αξιολόγηση. Η ευθύνη για το αν θα συμπεριληφθεί στην αναφορά βαρύνει αυτόν που θα υπογράψει την έκθεση. Εάν κάποιος έχει αμφιβολίες, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί και να εξετάσει αν θα υπογράψει ή όχι», πρόσθεσε μιλώντας στον Realfm 97,8, στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου και της Στεφανίας Κασίμη.
Σχετικά με τη συνεργασία του με τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστο Παπαδημητρίου, ο κ. Λακαφώσης ανέφερε: «Η συνεργασία μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτός παρακολουθούσε την όλη διαδικασία από απόσταση, καθώς δεν συμμετείχε ενεργά στην έρευνα. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι δικηγόρος και πρόεδρος της επιτροπής, αλλά δεν είχε ουσιαστική εμπλοκή».
«Εγώ συμμετείχα σε σημαντικά θέματα, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν ανήκουν δυστυχώς σε κανέναν επίσημο κρατικό φορέα, και δεν σχετίζονται με τη πυρόσφαιρα. Ο κύριος λόγος που ξεκίνησε η ανταλλαγή πληροφοριών ήταν η καταγραφή των θυμάτων, του τρένου και η κατανόηση των γεγονότων κατά τη στιγμή της σύγκρουσης. Αυτό έχει σημασία για δύο λόγους: πρώτον, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη βελτίωση της, και δεύτερον, για να ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων για πληροφορίες που δεν μπορεί να τους παρέχει κανένας κρατικός φορέας» συνέχισε.
Αναφορικά με τη συνεργασία της επιτροπής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης για την εκτίμηση της πυρόσφαιρας, ο κ. Λακαφώσης σχολίασε: «Ήταν μια διαδικασία αξιολόγησης στοιχείων. Επικοινώνησα με τη Γάνδη προκειμένου να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, ούτε εγώ τους ήξερα ούτε αυτοί εμένα».
Επιπλέον, επισήμανε: «Όσα λέει το Πανεπιστήμιο της Γάνδης είναι σωστά όσον αφορά τις δημοσιογραφικές αναφορές. Η Γάνδη έχει απόλυτο δίκιο να αναφέρει ότι τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν πριν το πόρισμα είναι ανακριβή. Φυσικά και είναι. Αλλά γι’ αυτά δεν φέρω εγώ ευθύνη. Δεν έκανα ποτέ τις διαρροές στον Τύπο σχετικά με 3,5 τόνους ξυλολίου από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το επιβεβαίωσα ποτέ. Αυτός που ευθύνεται για αυτές τις διαρροές πρέπει να ανησυχεί. Οι διαψεύσεις που έγιναν πρόσφατα σχετίζονται με δημοσιεύματα που δεν αναφέρουν πουθενά ότι η Γάνδη παρέδωσε στοιχεία για τόσους τόνους ξυλολίου».
Σχετικά με την αίτηση του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών, ο οποίος ζήτησε όλο το υποστηρικτικό υλικό του πόρισμα αμέσως μετά τη δημοσίευση του στις 27 Φεβρουαρίου, ο κ. Λακαφώσης δήλωσε: «Δεν κατανοώ γιατί έγινε αυτή η δήλωση, καθώς δείχνει ότι κάποιοι δεν κατανοούν το περιεχόμενο και τη διαδικασία που απαιτείται. Δεν κατανοούν τη φύση της δουλειάς μας και τι ζητάνε».
«Αυτή η περίπτωση δείχνει κακή διαχείριση από την πλευρά του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ενώ δεν έχει κατανοήσει τη διαδικασία και τους λόγους που την ακολουθούμε. Εξηγήσαμε ότι οι προσομοιώσεις της μεθόδου CFD είναι ένα έργο διάρκειας ενός έτους, που δεν είναι δημόσιου τομέα. Δεν είναι κάτι που διαθέτουμε σε κανέναν για να το χρησιμοποιήσει. Μας ενδιαφέρει να φέρουμε στη δημοσιότητα τη γνώμη ενός ειδικού και γι’ αυτό έχουμε συμφωνία με τον Δημόκριτο ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία και να γνωμοδοτήσει. Επίσης, οποιοδήποτε ξένο πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει αυτή τη δουλειά, αρκεί να υπάρχει το απαραίτητο μη-κοινοποιητικό συμφωνητικό», συμπλήρωσε.
«Ο ανακριτής δεν μπορεί να αξιολογήσει αυτά τα στοιχεία. Είναι γραμμές προγραμματισμού που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς. Το συμπέρασμα είναι ελεύθερο. Ο Δημόκριτος και κάθε εξειδικευμένος φορέας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και θα καταλήξουν στο συμπέρασμα αν είναι σωστά ή όχι. Αυτά φυσικά θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης», κατέληξε.