Φανταστείτε μια απλή τροφή που μπορεί να γίνει ο πολύτιμος συνεργάτης σας στην προστασία της καρδιάς και στην ορθολογική ρύθμιση της χοληστερίνης. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι ένα συγκεκριμένο πράσινο φρούτο μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία, εμποδίζοντας τις βλαβερές ουσίες να προσκολληθούν στις αρτηρίες σας.
Η σημασία της διατροφής στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερίνης
Οι αλλαγές στη διατροφή είναι συχνά ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, ώστε να επιτύχουν ουσιαστικές βελτιώσεις, είτε χρησιμοποιούν φάρμακα είτε όχι. Παρά το γεγονός ότι η χοληστερόλη είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού, τα ανισόροπα επίπεδα, ειδικά της LDL χοληστερίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές υγειονομικές επιπλοκές.
Η αύξηση της χοληστερόλης οφείλεται στη υψηλή συγκέντρωση της LDL, συχνά αποκαλούμενης «σιωπηλού δολοφόνου» καθώς πολλές φορές δεν εκδηλώνει συμπτώματα μέχρι να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Λόγω της αθόρυβης φύσης της, η LDL συσσωρεύεται σταδιακά στις αρτηρίες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας.
Η αντικατάσταση λιπαρών τροφών με περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Οι ειδικοί προτείνουν αυτές τις διατροφικές αλλαγές σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι επίσης σκόπιμο όσοι είναι επηρεασμένοι να διακόψουν το κάπνισμα και να τηρούν τη φαρμακευτική τους αγωγή, όπως οι στατίνες.
Το Νο1 φρούτο για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης
Τα αχλάδια έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Επομένως, η προσθήκη αυτού του πράσινου φρούτου στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε στα γεύματα, μπορεί να είναι επωφελής.
Η προστατευτική δράση των αχλαδιών προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωφέλιμα φλαβονοειδή και κάλιο, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η κερσετίνη, που βρίσκεται στον φλοιό, καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Οι προκυανιδίνες των αχλαδιών μπορούν επίσης:
- να μειώσουν τη δυσκαμψία του καρδιακού ιστού,
- να περιορίσουν την LDL («κακή») χοληστερίνη, και
- να αυξήσουν την HDL («καλή») χοληστερίνη.
Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, κυρίως σε μορφή πηκτίνης, και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερίνης, απομακρύνοντάς την από το σώμα πριν απορροφηθεί». Τα αχλάδια είναι από τις καλύτερες πηγές πηκτίνης, συγκριτικά με μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και άλλα κοινά φρούτα.
Είναι τα αχλάδια ασφαλή για όλους;
Τα αχλάδια είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φρούτο, γενικά ασφαλές για την καθημερινή κατανάλωση. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όλους, ιδιαίτερα για άτομα με συγκεκριμένες ευαισθησίες.
Άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη σημύδας μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις στη κατανάλωση αχλαδιών, καθώς και σε άλλα φρούτα όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια και σταφίδες. Οι αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ρινίτιδα ή φτέρνισμα,
- πόνο ή ευαισθησία γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπο,
- βήχα ή δύσπνοια,
- φαγούρα ή εξάνθημα,
- διάρροια,
- ναυτία ή έμετο,
- διόγκωση γύρω από τα μάτια, τα χείλη ή το λαιμό.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αχλαδιών σε μία φορά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου λόγω δυσκολιών στην πέψη των φυσικών σακχάρων τους, όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη.
Σε μικρές δόσεις, όπως ένα ή δύο αχλάδια ημερησίως, το σώμα μπορεί να αρχίσει να ωφελείται από αυτό το φρέσκο φρούτο. Εάν σκοπεύετε να προσθέσετε τα αχλάδια τακτικά στη διατροφή σας και έχετε υγειονομικές ανησυχίες, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.