Τα κεράσια είναι αγαπημένα σε φρουτοσαλάτες, πράσινες σαλάτες ή ακόμα και σκέτα, αποτελώντας σύμβολο της αρχής του καλοκαιριού και προσφέροντας σημαντική δόση αντιοξειδωτικών. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν τις ωφέλειες αυτού του μικρού φρούτου στην προστασία του εγκεφάλου από την ηλικιακή φθορά, τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, και ευτυχώς, οι μέθοδοι είναι πολλοί.
Κεράσια και οξειδωτικό στρες
Ο εγκέφαλος είναι ιδιαιτέρως ευάλωτος στο οξειδωτικό στρες, που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα. Τα κεράσια, πλούσια σε ανθοκυανίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμβάλλουν στη δέσμευση αυτών των ελευθέρων ριζών και περιορίζουν την βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενισχύοντας την φυσική άμυνα του εγκεφάλου έναντι της γήρανσης και της φλεγμονής.
Πολυφαινόλες και μνήμη
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα κεράσια είναι φυσικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται ότι ευνοούν την μνήμη και τη συγκέντρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, βοηθώντας στη διατήρηση της μνήμης. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των πολυφαινολών να μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στον εγκέφαλο και να ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Διαβάστε περισσότερα.