Σε μια ιστορική εξέλιξη για τη διακυβέρνηση των ωκεανών, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Νορβηγίας, ανέδειξαν τον πρώτο Διακυβερνητικό Οργανισμό για τα Ψηφιακά Συστήματα των Ωκεανών κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς (UNOC3) στη Νίκαια.
Ο οργανισμός, που φέρει τον τίτλο «Διεθνές Κέντρο Mercator για τους Ωκεανούς», θα αναλάβει την ηγεσία στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας για τους ωκεανούς παγκοσμίως.
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρέθηκε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, η οποία είχε την τιμή να αναγνώσει τη Διακήρυξη εκ μέρους των συμμετεχουσών χωρών και του Mercator Ocean International, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ευρώπης για την προώθηση των θαλάσσιων επιστημών και της βιώσιμης διακυβέρνησης των ωκεανών.
Το νέο Κέντρο θα διασφαλίσει τη διαρκή παροχή ανώτερων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Δίδυμο του Ωκεανού (EDITO), που θα προσφέρει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο επιστημονικά δεδομένα για τον ωκεανό, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη μπλε οικονομία. Η επίσημη λειτουργία του αναμένεται το 2027.
«Η μετατροπή του Mercator Ocean International σε Διακυβερνητικό Οργανισμό και η δημιουργία του EDITO σηματοδοτούν κομβικά βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς», δήλωσε η Δρ. Αυγερινοπούλου. «Ως μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας, που θα ωφελήσει την ΕΕ και όλες τις θαλάσσιες περιοχές».
Αυτή η προσπάθεια βασίζεται στη Διακήρυξη της Βρέστης του 2022, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την παγκοσμιοποίηση της πρόσβασης σε αξιόπιστη ψηφιακή γνώση για τον ωκεανό.
Κατά την έναρξη του UNOC3, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: «Το EDITO και το νέο διακυβερνητικό Κέντρο Mercator αποτελούν κρίσιμα βήματα για τον εξοπλισμό της ανθρωπότητας με τα εργαλεία που χρειάζεται για την προστασία του ωκεανού.»
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Δίδυμο του Ωκεανού είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και θα επενδύσουμε σοβαρά στην έρευνα για τους ωκεανούς, στηριζόμενοι σε αυτή την πλατφόρμα.»
Στην τελετή παρευρέθηκαν κορυφαίοι ηγέτες και εμπειρογνώμονες, όπως:
Pierre Bahurel (Γενικός Διευθυντής, Mercator Ocean International), Maria Hood (Σύμβουλος για τη Διακυβέρνηση των Ωκεανών), Agnès Pannier-Runacher (Υφυπουργός Γαλλίας), Philippe Baptiste (Πρόεδρος CNES), και άλλοι.
Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με διεθνείς και ευρωπαϊκές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Επιστήμη των Ωκεανών, εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ωκεάνιας διακυβέρνησης.