Ο δορυφόρος Mars Odyssey της NASA, που περιφέρεται γύρω από τον Άρη, έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή εικόνα ενός από τα γιγάντια ηφαίστεια του πλανήτη.
Στον Άρη βρίσκεται το Όλυμπος (Olympus Mons), ένα ανενεργό ηφαίστειο που φτάνει τα 25 χλμ. ύψος, καθιστώντας το το μεγαλύτερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο γιγαντιαίο βουνό στον Άρη, καθώς υπάρχουν και άλλοι γεωλογικοί σχηματισμοί συγκρίσιου μεγέθους.
Ένας από αυτούς είναι το Arsia Mons, άλλο ένα ανενεργό ηφαίστειο του Άρη, με ύψος 20 χλμ. και διάμετρο 450 χλμ. Λόγω του ύψους του, το Arsia Mons καλύπτεται συχνά από σύννεφα που δημιουργούνται όταν ο θερμός αέρας που ρέει από τις πλευρές του ηφαιστείου ψύχεται απότομα. Αυτά τα σύννεφα είναι ιδιαίτερα πυκνά κατά την αφηλία, μια περίοδο κατά την οποία ο Άρης βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο στην τροχιά του. Τα σύννεφα που σχηματίζονται τότε στον ισημερινό του πλανήτη ονομάζονται ζώνη νεφών αφηλίου.
Έτσι, το Arsia Mons είναι συνήθως αθέατο στους εξωτερικούς παρατηρητές λόγω των νεφών που το καλύπτουν. Ωστόσο, ο δορυφόρος της NASA κατάφερε να αποτυπώσει την κορυφή του καθώς αυτή εμφανίζεται μέσα από τα σύννεφα, φέρνοντας χαρά στην επιστημονική κοινότητα που δεν είχε στη διάθεσή της μια τέτοια λήψη, η οποία αναμένεται να προσφέρει νέες πληροφορίες για το ηφαίστειο.
Το Arsia Mons βρίσκεται στο Tharsis Montes, ένα τεράστιο ηφαιστειογενές υψίπεδο που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της τροπικής ζώνης του δυτικού ημισφαιρίου του Άρη. Αυτή η περιοχή των πέντε χιλιάδων χλμ. φιλοξενεί τρία γιγάντια ηφαίστεια, το ένα δίπλα στο άλλο, με τον Όλυμπο σε κοντινή απόσταση.
Naftemporiki.gr