Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είναι διαρκής, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο προτού αρχίσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Πριν από αυτό, είχε δείξει την έκπληξή του για την αποκάλεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ως «δικτάτορα».
«Πιστεύω ότι αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αυτή θα αντέξει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ασφαλώς η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είναι εύκολη στην επίτευξή της. «Το δύσκολο κομμάτι θα είναι να δούμε αν θα υπάρξει πραγματική συμφωνία», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα καταλήξουν σε έναν τερματισμό των εχθροπραξιών.
Πιο πριν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν γίνει “παραβιάσεις” της ελευθερίας του λόγου στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να προσφέρει αποδείξεις ή στοιχεία για τα λεγόμενα του. Ο Στάρμερ απάντησε: «Η ελευθερία του λόγου ισχύει εδώ και αρκετό καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα «θα συνεχίσει» αυτή τη παράδοση.
Ο Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ορυκτά σπάνιων γαιών και ρωτήθηκε αν η ΕΕ “διαταράσσει” το εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τι μπορεί να κάνει ο Στάρμερ για να αποτρέψει την επιβολή δασμών από την ΕΕ.
Κριτική στον Μπάιντεν
Ο Τραμπ ανέφερε ότι είχε προβλήματα με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Ένωση έχει μηνύσει αμερικανικές εταιρείες, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Apple. Εκδήλωσε επίσης υποστήριξη για τη συμφωνία του Στάρμερ σχετικά με τα νησιά Τσάγκος, λέγοντας: “Πιστεύω ότι θα είναι πολύ επιτυχής. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα σας.”
Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καταβάλουν υπερβολικά μεγάλο μερίδιο στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις και η εμπλοκή στο Αφγανιστάν, κατηγορώντας τον προκάτοχό του.
Συμπλήρωσε ότι εάν δεν είχε κερδίσει τις εκλογές, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν “δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί” και αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι ο Πούτιν δεν θα προχωρήσει σε νέα εισβολή στην Ουκρανία εφόσον υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας. «Πιστεύω ότι μια συμφωνία μπορεί να σταθεί», δήλωσε ο Τραμπ.
Η αντίδραση στο “δικτάτορα”
Ο πολιτικός συντάκτης του BBC υπενθύμισε στον Τραμπ ότι είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ως “δικτάτορα” και τον ρώτησε αν το πιστεύει ακόμη. «Το είπα αυτό; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα το έλεγα», αποκρίθηκε ο Τραμπ.