Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, από όλο το πολιτικό φάσμα, θεωρεί ότι κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OPINION POLL για το libre.gr.
Αυτή η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για σύγκλιση δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του κέντρου, με επτά στους δέκα να επιθυμούν νέο ηγέτη, ενώ οι απόψεις σχετικά με την ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα είναι διχασμένες.
Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι κάποιο κόμμα της Κεντροαριστεράς, με τον σημερινό του ηγέτη, μπορεί να νικήσει τη ΝΔ;», το 49,5% απαντά «όχι» και το 24,3% «μάλλον όχι».
Μόνο το 19% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει πιθανότητες να κερδίσει στις εκλογές, ενώ το 79,4% διαφωνεί. Ανάμεσα στους κεντρώους, το ποσοστό αυτό φτάνει το 24,6% και στους κεντροαριστερούς το 26,4%.
Σχετικά με την πιθανότητα ενός κεντροαριστερού κόμματος να νικήσει τη ΝΔ, το 23,2% απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 73,8% έχει αντίθετη άποψη. Επιπλέον, το 59,3% βλέπει θετικά την προοπτική σύγκλισης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
Υψηλά ποσοστά στήριξης εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (80,5%), του ΠΑΣΟΚ (65,2%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (84,7%). Ανάμεσα στους κεντρώους η υποστήριξη φτάνει το 63,1% και στους κεντροαριστερούς το 85,8%.
Η αίσθηση της αδυναμίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς υποδηλώνει την ανάγκη για συνεργασία και κοινωνική συμπόρευση. Ωστόσο, το 45,5% θεωρεί ρεαλιστική την προοπτική αυτή, ενώ το 50,8% διαφωνεί.
Ανάγκη για νέο ηγέτη
Η ανάγκη για νέο ηγέτη είναι ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης, με το 71,1% να πιστεύει ότι η σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς θα εκφραζόταν καλύτερα από κάποιο νέο πρόσωπο, σε αντίθεση με το 16,8% που προτιμά έναν από τους υπάρχοντες ηγέτες.
Αντικείμενο συζήτησης είναι και οι πιθανές υποψηφιότητες, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Τσίπρα να προηγούνται στις προτιμήσεις. Συγκεκριμένα, στην αυθόρμητη απάντηση για ενδεχόμενο ηγέτη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου λαμβάνει 10,3%, ο Α. Τσίπρας 8,7%, και ο Ν. Ανδρουλάκης 5,7%.
Διαφορετικές προτιμήσεις καταγράφονται επίσης και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων, με τον Ν. Ανδρουλάκη να προηγείται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τον Α. Τσίπρα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιδέα ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα με νέα πρόσωπα υποστηρίζεται από το 39,2% του κοινού, και την ανάγκη για συνεργασία ή κάποιο μέτωπο από το 27,6%. Αντίθετα, το 25,5% απορρίπτει και τα δύο σενάρια.
Μεταξύ των κεντρικών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, η υποστήριξη για νέο φορέα είναι ισχυρή, με ποσοστά 44,8% και 42,2% αντίστοιχα.
Επιστροφή του Τσίπρα;
Σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς βλέπει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως πιθανό ηγέτη ενός νέου πολιτικού φορέα. Το 21,9% επιθυμεί την ενεργοποίηση του πριν τις εκλογές, ενώ το 62,1% απαντά ότι δεν είναι αναγκαία.
Ανάμεσα στους κεντροαριστερούς, το 44,8% ζητά πρωτοβουλία τώρα, ενώ το 70,7% των προτιθέμενων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ενεργοποίηση του Α. Τσίπρα πριν τις εκλογές.
Σε σχέση με την υποστήριξη ενός νέου κόμματος με ηγέτη τον Α. Τσίπρα, το 22% δηλώνει ότι θα το στήριζε, ενώ το 74,9% είναι αρνητικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αμφίδρομα υποστηρίζει το 41,4% των κεντροαριστερών και το 87,8% των προτιθέμενων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Βαθμός ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική στρατηγική
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική στρατηγική των κομμάτων είναι χαμηλή, με την Πλεύση Ελευθερίας να έχει την υψηλότερη αξιολόγηση με 29,3%.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην απάντηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου.
Συγκεντρωτικά, η Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στο 30,7% στην εκτίμηση ψήφου, με τη δεύτερη Πλεύση Ελευθερίας να συγκεντρώνει 15,8% και το ΠΑΣΟΚ 13,7%.
Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,8%, το ΚΚΕ με 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,8% και η Νίκη με 3,2%.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση.