«Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικά ναυτικά έθνη παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και χιλιάδες νησιά, έχοντας μία από τις πιο εκτενείς ακτογραμμές. Η σχέση μας με τη θάλασσα επηρεάζει όχι μόνο την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας, αλλά και την ταυτότητά μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στα αγγλικά, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη θάλασσα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θαλάσσια μεταφορά, που είναι καθοριστική για την ευημερία και τη σταθερότητα.
Ευχαρίστησε θερμά τις χώρες που οργάνωσαν την εκδήλωση, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση στην προστασία των ωκεανών και πρόσθεσε:
«Αυτό δεν είναι ευθύνη ενός κράτους, αλλά όλων μας».
Επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: την ουσιαστική αναθεώρηση της Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα Περιοχών Πέρα από την Εθνική Δικαιοδοσία (BBNJ), ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.
Η συμφωνία αυτή είναι καίριο βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή της. Σε δήλωσή του, τόνισε ότι η χώρα μας θα καταθέσει σήμερα το έγγραφο επικύρωσης, και προανήγγειλε περισσότερες ενέργειες.
«Είμαι χαρούμενος να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα προχωρά ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών: πριν από το τέλος του μήνα, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα αυξήσουμε σημαντικά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υπογράμμισε ότι θα ξεπεράσουμε το όριο του 30% πριν από το 2030, επιμένοντας σε πλήρη έλεγχο για όλες τις προστατευόμενες περιοχές.
«Παίρνουμε ολοκληρωμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική προστασία των περιοχών μας, με σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης και διοίκησης».
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε δράσεις για την αποκατάσταση και ανθεκτικότητα της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας ασφαλείς θαλάσσιες ζώνες γύρω από τα νησιά.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της αποcarbonization της ναυτιλίας και κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία ICS για καθαρή ενέργεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου κόμβου για εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και στη θαλάσσια ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Κατέληξε, δηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να «αναλάβει περισσότερη δράση» και πως νομικά πλαίσια είναι απαραίτητα για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών.
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς.
Για την Ελλάδα, η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και εκατοντάδες νησιά, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου. Η σχέση μας με τη θάλασσα επηρεάζει την οικονομία, τη ζωή μας και την ταυτότητά μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γαλλία και την Κόστα Ρίκα για την οργάνωση της Διάσκεψης, που μας υπενθυμίζει την ανάγκη για δράση στην προστασία των ωκεανών μας.
Η προστασία των θαλασσών μας είναι παγκόσμια υποχρέωση, και η διάσωση τους είναι ευθύνη όλων μας.
Φέτος, έχουμε έναν στόχο: την κύρωση της Συμφωνίας BBNJ για τη βιοποικιλότητα στις περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.
Η Συμφωνία αυτή αποτελεί ιστορικό βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διεθνής κοινότητα οφείλει να την υλοποιήσει το συντομότερο.
Είμαι υπερήφανος να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Συμφωνία BBNJ και θα καταθέσουμε σήμερα το σχετικό έγγραφο.
Στο τέλος του μήνα, ξεκινάμε τη διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων για την αύξηση της προστασία των θαλάσσιων περιοχών μας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύσει αποτελεσματικά τις θαλάσσιες περιοχές μας με συγκεκριμένα μέτρα και με συνεργασία με ΜΚΟ, διασφαλίζοντας όχι μόνο τις ζώνες αυτές αλλά και την ανθεκτικότητα της βιοποικιλότητας μας.
Απαιτείται να επιταχύνουμε τη διαδικασία αποcarbonization και να υποστηρίξουμε συμπράξεις για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην ναυτιλία.
Η θαλάσσια ασφάλεια είναι κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τα νομικά πλαίσια, όπως η UNCLOS, για την προστασία και την ευημερία των ωκεανών.
Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη θάλασσα, η οποία δένει τους λαούς και τις χώρες. Ας συνεργαστούμε για να σώσουμε το μέλλον μας και να δράσουμε για την προστασία των θαλασσών.
Σας ευχαριστώ πολύ.