Με στρατηγική προσανατολισμένη στις παγκόσμιες αγορές, εξαγωγείς και κυβέρνηση στοχεύουν να αυξήσουν τις ελληνικές εξαγωγές τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Εναπόκειται στους εξαγωγείς το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει 649 δράσεις σε ποικιλία τομέων. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, η προώθηση της οικονομικής θέσης σε διμερείς σχέσεις, καθώς και η στήριξη των εξωστρεφών δομών της ελληνικής πολιτείας, όπως τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το Enterprise Greece.
Σημαντικές αγορές-στόχοι εντοπίζονται παγκοσμίως, με σκοπό τη σταδιακή εδραίωση της χώρας στους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, επιδιώκεται η προσέγγιση νέων αναδυόμενων αγορών, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική και Λατινική Αμερική καθώς και η Υποσαχάρια Αφρική.
Αναμένονται νέες στρατηγικές από το υπουργείο Εξωτερικών για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας που θα έχει πενταετή ορίζοντα. Αυτή θα εστιάζει σε συγκεκριμένες χώρες και κλάδους, ενώ η ετήσια εκπόνηση του σχεδίου θα επικεντρώνεται περισσότερο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Συμβούλιο Εξωστρέφειας
Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, το Συμβούλιο Εξωστρέφειας αναβαθμίζεται μέσω της δημιουργίας Κυβερνητικής Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει δημόσιους φορείς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Στόχος είναι η ενίσχυση του συντονισμού δράσεων που θα προάγουν την εξωστρέφεια και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Γραφεία Εξωστρέφειας στις Περιφέρειες
Σε εξέλιξη είναι η λειτουργία Γραφείων Εξωστρέφειας στις Περιφέρειες της χώρας, μια νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού σύνδεσης των Περιφερειών με τις δομές οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας του υπουργείου, όπως οι Γενικές Γραμματείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε πρεσβείες εξωτερικού.
Μέσω αυτών των Γραφείων, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ζητούν βοήθεια για θέματα εξωστρέφειας. Τα περιφερειακά Γραφεία θα συνεργάζονται στενά με τις δομές του υπουργείου, προσφέροντας πληροφορίες και υποστηρίζοντας τη δικτύωση για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ήδη έχει ξεκινήσει πειραματικά η λειτουργία Γραφείου Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σχεδιασμούς να ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Επίσης, αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Γραφείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το Φεβρουάριο 2025, καθώς και ένα ακόμα γραφείο στην Κρήτη. Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της λειτουργίας των Γραφείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.