Σημαντικός είναι ο προβληματισμός των Ελλήνων επιχειρηματιών μετά την επιβολή 20% δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής τις τελευταίες ώρες, αναμένοντας να δουν αν η τελική λίστα θα περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα ή αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το ελαιόλαδο και τις ελιές.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2024, οι εξαγωγές μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε 2,411 δισ. ευρώ, με τον αγροτοδιατροφικό τομέα να συγκεντρώνει το 31% αυτής της αξίας, κάτι που κυρίως επηρεάζεται.
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το μέγεθος των επιπτώσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, «ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, από τις “υβριδικές επιπτώσεις” του οριζόντιου “οικουμενικού δασμού” και των εξειδικευμένων δασμών σε 25 χώρες, μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 49%. Η ένταση και η διάρκεια της επιβολής τους θα κρίνουν την επήρεια». Ο κ. Κορκίδης προσθέτει ότι «η αναβίωση του προστατευτισμού, η κατακερματισμένη παγκόσμια αγορά, η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, η φορολογία των δασμών και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν παγκόσμια αβεβαιότητα και προκλήσεις στην ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρει ότι «οι αλλαγές στις εμπορικές συνθήκες δεν βρίσκονται σε άμεση απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, τονίζει ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται επένδυση σε τομείς όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η βιομηχανία, η υψηλής ποιότητας βιοτεχνία και η ενέργεια».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας, Σταύρος Καφούνης, τονίζει ότι «είναι επείγουσα η ανάγκη στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει αποστείλει η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό, ώστε να ενταχθούν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028 – 2034. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η μείωση των επιπτώσεων από το δασμολογικό σοκ στο ελληνικό εμπόριο μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργασίας της κυβέρνησης με τους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας για τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» με βάση τα νέα δεδομένα.