Η Σημασία της Χρηματοδότησης της ΕΕ για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και τα Οφέλη για την Τοπική Κοινωνία και τη Χώρα
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διεξήχθη σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης υπό τον τίτλο «ΑΡΙΑΔΝΗ, η ενέργεια ταξιδεύει στην Κρήτη», παρουσιάστηκαν εκτενώς οι επιπτώσεις της χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων πολιτειακών φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτού του εμβληματικού έργου σε τρεις βασικούς τομείς: το περιβάλλον, την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι εκπρόσωποι του Διαχειριστή τόνισαν ότι η διασύνδεση με την Αττική συμπληρώνει την πρώτη που λειτούργησε το 2021 μέσω Πελοποννήσου, παρέχοντας στην Κρήτη ενεργειακή αυτονομία και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ισχύος 1 GW, ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία Voltage Source Converters (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής και χρησιμοποιεί υποβρύχια καλώδια 500 kV σε βάθη έως 1.200 μέτρα, τοποθετώντας την ανάμεσα στις βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με κονδύλια που φτάνουν τα 535,5 εκατ. ευρώ. Αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές, με εκτιμώμενα ετήσια οφέλη 550 εκατ. ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής γίνονται εφικτά χάρη στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζουμε επίσης τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην υλοποίηση έργων με ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Ευχαριστώ την Περιφερειακή Αρχή Κρήτης και τον Δήμο Μαλεβιζίου για την υποστήριξή τους στην κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας. Η διασύνδεση της Αριάδνης διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, με θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.»
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση φέρνει άμεσα οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Κρήτης, με μείωση των ηλεκτρικών τιμών. Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα αυξηθούν με τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ και καινοτόμων ενεργειακών εφαρμογών. Η διασύνδεση μέσω της Αριάδνης είναι θεμέλιο του νέου μοντέλου ενεργειακής αρχιτεκτονικής.»
Ο Γενικός Γραμματέας Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, κ. Βασίλης Σιαδήμας, τόνισε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ελλάδα. Συγχαίρω την Ariadne Interconnection και τον ΑΔΜΗΕ για την προσήλωσή τους στα χρονοδιαγράμματα και τον σχεδιασμό του έργου. Η διασύνδεση έχει χρηματοδοτηθεί σε σημαντικό ποσοστό από το ΕΣΠΑ.»
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σχολίασε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την Κρήτη, καθιστώντας το νησί ενεργειακό κόμβο και ενισχύοντας την τοπική οικονομία και υποδομές. Ευχαριστώ τους υπουργούς που συνέβαλαν στην ωρίμανση αυτού του έργου.»
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Η ημέρα αυτή συμβολίζει ένα σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση της νησιωτικής Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, με στόχο την καθαρή ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη.»