Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας εύκολα και νόστιμα; Σύμφωνα με γαστρεντερολόγους, υπάρχει ένα σνακ που ξεχωρίζει για την ευεργετική του δράση στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητά σας.
Το σνακ που ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου
Όπως αναφέρει το Harvard, η υγεία του εντέρου παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική ευεξία, επηρεάζοντας την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ψυχική σας υγεία. Η αύξηση των φυτικών ινών μέσω τροφών όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση με 4-6 ποτήρια νερού καθημερινά, η διαχείριση του άγχους με τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός, η εξασφάλιση 7-9 ωρών ύπνου και η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με αερόβιες και ενδυναμωτικές ασκήσεις, μπορούν να ενισχύσουν τη μικροβιακή ποικιλία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παρέχετε θρεπτικά στοιχεία στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου σας είναι να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνοντας φιλικές προς το έντερο τροφές στα γεύματά σας.
Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι. Αλλά τι κάνετε όταν φτάνει 3 το μεσημέρι και αναζητάτε κάτι αλμυρό για σνακ; Οι γαστρεντερολόγοι έχουν τη λύση και υποστηρίζουν ότι μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό σνακ για την υγεία του εντέρου σας αν ξέρετε τι να αναζητήσετε.
Η Dr. Janese Laster, πιστοποιημένη γαστρεντερολόγος και ειδική στη διατροφή και την ιατρική της παχυσαρκίας, προτείνει μέσω του AOL ένα απλό και υγιεινό σνακ που ενισχύει την υγεία του εντέρου: επιλέξτε φυτική πρωτεΐνη και προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς.
Οι ξηροί καρποί: το ιδανικό σνακ για το έντερο
Οι ξηροί καρποί προσφέρουν εκπληκτικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που προτείνουν οι γαστρεντερολόγοι ως φιλικά για το έντερο. Είτε τους καταναλώνετε σκέτους είτε ως βούτυρο, αποτελούν άριστο σνακ μεταξύ των γευμάτων, με πολλές δυνατότητες ενσωμάτωσης στη διατροφή σας.
Αποτελούν ένα σπουδαίο συνδυασμό πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Ένα καλό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα πρέπει να έχει από 6 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα σνακ πλούσιο σε ίνες θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Ένα παράδειγμα είναι οι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου, που παρέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ συνδυασμένο με ένα μήλο, η ποσότητα ινών αυξάνεται. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού αποφλοιωμένα φιστίκια περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως ψητοί και αλατισμένοι ή αρωματισμένοι. Αν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς για να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου. Ομοίως, επιλέγοντας βούτυρα ξηρών καρπών, αναζητήστε αυτά που περιέχουν μόνο ξηρούς καρπούς και αλάτι ή απλώς ξηρούς καρπούς, ώστε να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα.
Όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο. Η Dr. Laster επισημαίνει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης, νατρίου και πρόσθετων δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για τη μακροχρόνια υγεία του εντέρου. Αν και όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν η υγεία του εντέρου είναι προτεραιότητα, επιλέξτε λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές.
Τι να αναζητήσετε σε ένα σνακ φιλικό προς το έντερο
Αν θέλετε να επιλέξετε ένα σνακ με γνώμονα το μικροβίωμα του εντέρου σας, η Dr. Laster σας προτείνει να επιλέξετε αυτό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, όπως ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), αποξηραμένο edamame, χούμους με λαχανικά, φρούτα με βούτυρο ξηρών καρπών και πρωτεϊνούχα ροφήματα.
Γιατί να προτιμήσετε φυτική πρωτεΐνη; Η Dr. Laster εξηγεί ότι αυτά τα σνακ προσφέρουν δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εντέρου: την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες. «Τα σνακ πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και ίνες θρέφουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου και ενισχύουν την ποικιλία του μικροβιώματος», υπογραμμίζει. Ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα συμβάλλει στη συνολική υγεία και ανθεκτικότητα του οργανισμού σας, σε αντίθεση με την χαμηλή ποικιλία βακτηρίων που έχει συνδεθεί με φλεγμονές και χρόνιες παθήσεις.
Επιπλέον, τα μικρόβια στο παχύ έντερο ζυμώνουν τις φυτικές ίνες από αυτές τις φυτικές πρωτεΐνες, παράγοντας βραχυκαλύτερα λιπαρά οξέα. Αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση του εντερικού φραγμού, στην καταστολή της φλεγμονής και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Επιλέγοντας ένα σνακ πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, αποκτάτε ταυτόχρονα και τις δύο αυτές ωφέλιμες κατηγορίες θρεπτικών ουσιών.
Πηγή: oloygeia.gr
Επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που απομακρύνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες – Πρέπει να την τρώμε.