Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του εμπορικού τομέα και της ΕΣΕΕ ότι η αγορά βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ισοζυγίου εσόδων και εξόδων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, τονίζει πως το κακό ξεκίνημα του 2025 διαδέχεται το “στάσιμο” 2024, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για τον τζίρο των καταστημάτων λιανικής του πρώτου τριμήνου 2025.
Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, η ανάλυση δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά την περιορισμένη αύξηση του τζίρου, τα υψηλά πάγια έξοδα επηρεάζουν σοβαρά τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε αγώνα επιβίωσης αντί για ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας τους.
Ο κ. Καφούνης υπενθυμίζει ότι η Συνομοσπονδία έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για γενναία μέτρα από την Πολιτεία για την υποστήριξη του εμπορίου, έχοντας υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις. «Απαιτούμε άμεσες ρυθμίσεις για τη μείωση των περιττών βαρών, την αποκατάσταση αδικιών και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ΜμΕ. Διαφορετικά, η κατάσταση στην αγορά θα γίνει ανεπανόρθωτη» σημειώνει.
Εξέλιξη του κύκλου εργασιών στα καταστήματα λιανικής εκτός τροφίμων/οχημάτων/καυσίμων, Α΄ τρίμηνο 2025
- Καταγράφηκε ελαφριά αύξηση 1,2% στον κύκλο εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων εκτός τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων κατά το Α΄ τρίμηνο του 2025 συγκριτικά με το 2024.
- Σε απόλυτα μεγέθη, η αύξηση του τζίρου ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 5,59 δισ. ευρώ, από 5,52 δισ. πέρυσι.
- Η αύξηση του τζίρου μεταξύ Α΄ τριμήνου 2025 και 2024 αποτελεί την χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
- Ο ρυθμός πωλήσεων (+1,2%) υστερεί σε σχέση με το ρυθμό πληθωρισμού (+2,6%) για το ίδιο χρονικό διάστημα, υποδηλώνοντας μείωση του πραγματικού όγκου πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι.
- Η ζήτηση για προϊόντα από υπαίθριες αγορές και μεταχειρισμένα είδη παρουσιάζει αύξηση, μια σαφής ένδειξη της πίεσης που δέχονται οι καταναλωτές.
- Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον κύκλο εργασιών καταγράφηκαν στους τομείς «Φαρμακευτικών ειδών» (+40,9 εκατ. ευρώ), «Παιχνιδιών» (+32,9 εκατ. ευρώ) και «Επίπλων & άλλων ειδών οικιακής χρήσης» (+28,4 εκατ. ευρώ).
- Οι ΜμΕ φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κύκλο εργασιών.
- Η συνολική πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον λιανικό τομέα εκτός τροφίμων/οχημάτων/καυσίμων έδειξε μείωση -1,1% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2024.
- Ανάλυση ανά Περιφέρεια: Οι περιφέρειες Κρήτης (+3,4%) και Αττικής (+2,9%) παρουσίασαν τις καλύτερες μεταβολές, ενώ οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (-4,4%) και Θεσσαλίας (-4,0%) κατέγραψαν πτώση στον τζίρο.
- Σημειώνεται ότι το Α΄ τρίμηνο 2022 είχε σημειώσει εκρηκτική αύξηση +24,5% λόγω αποκατάστασης της κανονικότητας μετά την πανδημία και την επιτάχυνση του πληθωρισμού (+7,4%).
Τριμηνιαίες μεταβολές (Α΄ τρίμηνο 2025/Δ΄ τρίμηνο 2024)
Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε πτώση 25,0% ή -1,9 δισ. ευρώ σε ένα μόνο τρίμηνο. Αυτή η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στην έντονη εποχικότητα της οικονομικής δραστηριότητας και στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει ανησυχίες για τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, διεθνή ανασφάλεια και μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.