Στη Βουλή επικράτησε αναστάτωση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, Παναγιώτη Δουδωνή και Φερχάτ Οζγκιούρ αντίστοιχα.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, της προεδρεύουσας της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Παππά, ήταν έντονη, καθώς ο Οζγκιούρ κατηγόρησε τον Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ ότι προδίδει τους μειονοτικούς, με τον Αχμέτ να αντεπιτίθεται αποκαλώντας τον «χειραγωγημένο όργανο» του τουρκικού προξενείου. Για να ενισχύσει την καταγγελία του, ο Ιλχάν υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2023 σχετικά με την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές.
Σύγκρουση για την ακροδεξιά
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παναγιώτης Δουδωνής τοποθετήθηκε για το αίτημα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, μετά από μήνυση του προεδρίου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για να αναλογιστούμε κάποια πράγματα», είπε αρχικά ο βουλευτής, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες εξαιτίας των σχέσεών τους με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη.
«Ας είμαστε σαφείς, αν δεν υπήρχαν οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες σήμερα θα λάμβαναν χρήματα από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στο δικαστήριο θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το Σύνταγμα.
Ακολούθησε η απάντηση του Βασίλη Στίγκα, ο οποίος αναφέρθηκε στις δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν πήρε το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας αρχικά τη θέση του Δουδωνή, αλλά στη συνέχεια επιτίθετο στην κυβέρνηση. «Είναι αποκαλυπτικό ότι ο Μητσοτάκης στηρίζει την ακροδεξιά. Ξεκίνησε χτες με ρατσιστικές δηλώσεις, φέρνοντας έναν χουντικό ρατσιστή στο υπουργείο μετανάστευσης και υπερασπίζεται την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δουδωνής απάντησε, λέγοντας ότι «ζητώ την άρση της ασυλίας μου για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και αντιμετωπίζοντας τη φωνή του Στίγκα, ο οποίος φώναξε «λεφτά υπάρχουν».
Κόντρα Μηταράκη – Κωνσταντοπούλου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, απάντησε στην Κωνσταντοπούλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο δεν είναι ρατσιστικό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, υπενθύμισε «την ηρωική στάση του ΠΑΣΟΚ το 2010» όταν έπρεπε να πάρει σοβαρές αποφάσεις εν μέσω Χρυσής Αυγής.
Η Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της, επανήλθε με επιθέσεις στον Μηταράκη, προσθέτοντας ότι «εσείς μάθατε σε καθεστώς ασφάλειας και δεν έχετε υπερασπιστεί εκείνους που έδωσαν αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία».
Σύγκρουση Γεωργιάδη – Παππά – Κωνσταντοπούλου
Στην αντιπαράθεση εντάχθηκε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ δεν έχει δικαίωμα να επιτίθεται στην ακροδεξιά εφόσον στηρίζει στελέχη του ΛΑΟΣ. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποδοκιμάσει τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του Μητσοτάκη για τους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Εσείς έχετε ιστορική ευθύνη για την αναβάθμιση της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε.
Ο Γεωργιάδης αντέτεινε ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στη διάρκεια των «αγανακτισμένων», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε πολιτική συμμαχία μαζί της. Ανέφερε ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής έγινε το 2013 και το αποτέλεσμα της δίκης βγήκε το 2020, αμφισβητώντας την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να την πολεμήσει.
Σε απάντησή της, η Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι υπεράσπισε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα βάλλονται, επαναλαμβάνοντας ότι οι κρατούμενοι της Χρυσής Αυγής δεν αποκλείουν τον διάλογο. Χαρακτήρισε την προεδρία της Βουλής, όταν εκείνη ηγήθηκε, προστατευτική για τους Χρυσαυγίτες.
Ο προεδρεύων, κ. Γεωργαντάς, διέκοψε την Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι ο Γεωργιάδης έχει ήδη απαντήσει, τονίζοντας ότι έχει το δικαίωμα να εκφραστεί.