Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έφτασε σήμερα στην Ουγγαρία, αγνοώντας το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Βίκτορ Όρμπαν.
«Καλώς ήρθατε στη Βουδαπέστη!», ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας, Κριστόφ Σαλάι-Μπομπροβνίτσκι, ο οποίος υποδέχτηκε τον Νετανιάχου στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Ουγγαρία για μια πολυήμερη επίσκεψη, είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στην Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023.
Μετά από τις στρατιωτικές τιμές στο προεδρικό μέγαρο, ο Νετανιάχου θα έχει συνομιλίες με τον Όρμπαν το πρωί και οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας).
Ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουγγαρίας για το σχέδιο του πρώην προεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και την υπαγωγή της υπό αμερικανικό έλεγχο.
Όμως, η επίσκεψη αυτή είναι κυρίως συμβολική.
Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ το Νοέμβριο του 2024 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ο Νετανιάχου έχει επισκεφθεί μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, αντιθέτως καμία χώρα που έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.
«Σκοπός του είναι να αποκαταστήσει την ικανότητα του να ταξιδεύει όπου θέλει», δήλωσε ο Μόσε Κλούγκχαφτ, πρώην σύμβουλος του Ισραηλινού ηγέτη.
Με αυτή την επίσκεψη «σε μια χώρα όπου δεν φοβάται μήπως συλληφθεί, ανοίγει τον δρόμο για την κανονικοποίηση των μελλοντικών του ταξιδιών», πρόσθεσε.
Ο Όρμπαν είχε καλέσει τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία αμέσως μετά την έκδοση του εντάλματος, εκφράζοντας την «απογοήτευσή του για αυτή την αποτρόπαια απόφαση». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επαίνεσε «τη ηθική καθαρότητα» της Ουγγαρίας.
Το ΔΠΔ υπενθύμισε την «νομική υποχρέωση» της Βουδαπέστης να εκτελεί τις αποφάσεις του και τις «ευθύνες της έναντι άλλων κρατών-μελών» του Δικαστηρίου.
«Αν υπάρχει ανησυχία για τη συνεργασία τους με το Δικαστήριο, οι χώρες μπορούν να ζητήσουν συμβουλές», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, Φάντι ελ Αμπντάλα. «Δεν είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν μονομερώς αν οι νομικές αποφάσεις του ΔΠΔ είναι βάσιμες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Radio Free Europe, η Ουγγαρία αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το ΔΠΔ, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Η Βουδαπέστη είχε υπογράψει το 1999 το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, αλλά δεν το έχει επικυρώσει για συνταγματικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.