Σύμφωνα με τον λιβυκό τύπο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής για την έγκριση της Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης.
Η Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, που είναι η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ του Χαφτάρ.
Όπως αναφέρει το TR Haber, «μετά την υπογραφή της συμφωνίας, υπήρξε σοβαρό πλήγμα στις επεμβατικές και ανυπόστατες διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, οι οποίες ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».
Διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από την κυβέρνηση Χαφτάρ
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Χαφτάρ να πλησιάσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τομπρούκ.
Επίσκεψη του Χαφτάρ στην Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, στις 4 Απριλίου.
Η ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου».
Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο
«Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, έχει προσελκύσει την προσοχή ως μια συμφωνία που διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία αποτέλεσε επίσης απάντηση στα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου στη Μεσόγειο» σύμφωνα με το TR Haber.
Συμπληρώνει δε: «Για να εκφράσει την αντίθεσή της, η Ελλάδα έδωσε τελεσίγραφο στον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, ο οποίος τότε ήταν πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όταν ο αλ-Μενφί δεν συμμορφώθηκε, κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από την Ελλάδα».
«Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει από την Ελλάδα εντός 72 ωρών, ο αλ-Μενφί επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αργότερα έγινε Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ένα μήνα μετά την εκλογή του, υποδέχθηκε στην Τρίπολη τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ανεπιθύμητος» καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
Πηγή: TR Haber