Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιρ Στάρμερ στο Οβάλ Γραφείο ήταν θερμή, αλλά φάνηκε επίσης ότι ο Τραμπ ήθελε να επιβεβαιώσει την ηγεσία του: κατά τη διάρκεια της μισάωρης περιόδου ερωτήσεων, κυριάρχησε στη συζήτηση, με τον Στάρμερ να παρεμβαίνει σπάνια. Στο τέλος, παραδέχθηκε ότι ο Στάρμερ είναι ένας επιδέξιος διαπραγματευτής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε ενεργώς να δίνει το λόγο στους δημοσιογράφους, τόσο στους αμερικανικούς όσο και στους βρετανικούς που παρευρέθηκαν στην Ουάσινγκτον, καθώς έσκυβε προς την πλευρά του Στάρμερ. Μίλησε αδιάκοπα και, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έριξε και κάποιες πικρές αιχμές προς τους δημοσιογράφους, καθώς και προς τον Στάρμερ και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μπορείς να τα βάλεις μόνος σου με τη Ρωσία;» ρώτησε, με τον Στάρμερ απλώς να γελάει.
Πώς αντέδρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός; Ξάπλωσε στην καρέκλα του, σταύρωσε τα πόδια του και άφησε τον Τραμπ να ομιλεί, παρεμβαίνοντας σπάνια, όπως σημειώνει το BBC.
Η πιο δυνατή στιγμή της αντεπίθεσής του ήρθε όταν ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου έχει “παραβιαστεί” στη Βρετανία. Ο Στάρμερ αντέτεινε αμέσως, επισημαίνοντας ότι είναι “πολύ περήφανος” για την ελευθερία του λόγου στη χώρα του.
Η συνάντηση ακολούθησε μια παρόμοια γραμμή που έχουμε δει σε άλλες έξι συναντήσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: Ο Τραμπ έλαβε τον έλεγχο της συζήτησης και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να μεταδώσει τα δικά του μηνύματα, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το BBC.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να διακόψει τον Τραμπ και να τον διορθώσει σχετικά με το θέμα των κονδυλίων που δαπανώνται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που είχε κάνει και ο Μακρόν στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Ο μύθος των αμερικανικών δαπανών
Ταυτόχρονα, το BBC δημοσίευσε μια σύντομη έρευνα σχετικά με τις δαπάνες της Ευρώπης και της Αμερικής για τον πόλεμο της Ουκρανίας. “Εμείς έχουμε επενδύσει 300 δισ. δολάρια και αυτοί 100 δισ. δολάρια”, ανέφερε ο Τραμπ. Το BBC δεν επιβεβαίωσε αυτό το στοιχείο. Επικαλούμενος το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο παρακολουθεί τη χρηματοδότηση, σημειώνει ότι συνολικά η Ευρώπη έχει δαπανήσει περισσότερα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως το τέλος του 2024, η Ευρώπη συνολικά έχει ξοδέψει 138,7 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, περιλαμβάνοντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διμερείς συμφωνίες από ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια περίοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δωρητής, δαπάνησαν 119,7 δισ. δολάρια.
Ο Στάρμερ, πάντως, υπογράμμισε ότι η βρετανική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι κυρίως δωρεά.
Η άρνηση δέσμευσης
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κύριος τομέας των συνομιλιών αφορούσε την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε αν είναι εφικτό το Κίεβο να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει στον πόλεμο, ο Τραμπ έδωσε μια αόριστη απάντηση, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθήσουν αν η Ουκρανία μπορεί να επανακαταλάβει κάποιες περιοχές που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία, ειδικά στο “θαλάσσιο μέτωπο”, στο πλαίσιο των ευρύτερων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
“Ναι, υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν καταληφθεί”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. “Ναι, έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Πολλές από τις θαλάσσιες γραμμές έχουν αφαιρεθεί και θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Αν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε κάποιες από αυτές για την Ουκρανία, θα το δούμε”, ανέφερε.
Στο τέλος, δήλωσε ότι η ειρηνική συμφωνία για την Ουκρανία θα είναι διαθέσιμη “σύντομα ή καθόλου”.

Τα υπονοούμενα για την εμπορική πολιτική στην Βρετανία
Ωστόσο, ο Τραμπ ήταν πιο σαφής όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κυρώσεις στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Βρετανία. “Μπορώ να πω ότι είμαστε εδώ για διαφορετικό λόγο – μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Αυτή η χώρα είναι εκείνη στην οποία έχω επενδύσεις. Κατέχω το Turnberry, το Aberdeen και ένα εξαιρετικό μέρος που ονομάζεται Doonbeg στην Ιρλανδία. Έχω, λοιπόν, μεγάλο συμφέρον για τη χώρα σας.”
Αν και κράτησε επιφυλακτική στάση στο θέμα των κυρώσεων για την Ευρώπη, δεν επιτέθηκε όπως είχε κάνει προηγουμένως για τη Βρετανία, αναφέροντας ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς. Ο Στάρμερ παρενέβη, λέγοντας ότι η εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ “είναι ισορροπημένη και εσείς έχετε ένα μικρό πλεόνασμα”.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Τραμπ άφησε υπονοούμενα για τις δύσκολες συνομιλίες με τον Στάρμερ. Εκτός από τον χαρακτηρισμό “σκληρός διαπραγματευτής”, ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν “παραγωγικές”, αλλά τόνισε πως η σχέση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι “πολύ ισχυρή”.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Στάρμερ δήλωσε ότι έχει “έναν πραγματικό φίλο στον Λευκό Οίκο”.