Η υπόθεση της απονομής ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας εξελίσσεται νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σήμερα, συζητήθηκε από την επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ύστερα από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε ο καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λαζαράτος. Η προσφυγή αμφισβητεί υπουργικές αποφάσεις που χορήγησαν ιθαγένεια στους απογόνους της τέως βασιλικής οικογένειας, όπως και την εγγραφή τους στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων με το επώνυμο «Ντε Γκρες».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής επικαλείται θέματα αντισυνταγματικότητας και νομιμότητας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δημιουργεί την εντύπωση ότι αναγνωρίζονται προνόμια με βάση την καταγωγή και κοινωνική θέση. Αυτό, όπως λέει, παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την απονομή τίτλων ευγενείας σε Έλληνες πολίτες.
Η αντίθετη πλευρά
Ο δικηγόρος της τέως βασιλικής οικογένειας, Κωνσταντίνος Λιδωρίκης, αντέτεινε ότι οι εντολείς του δεν χρησιμοποιούν τίτλους ευγενείας και ότι οι αντίστοιχες προσφωνήσεις (όπως «πρίγκιπας») προέρχονται από τρίτους. Επιπλέον, ανέφερε ότι η απονομή ιθαγένειας δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία, σημειώνοντας ότι το επώνυμο «Ντε Γκρες» υιοθετήθηκε το 2004 από τον συγγενή τους, συγγραφέα Μιχαήλ Ντε Γκρες.
Ο κ. Λιδωρίκης, μαζί με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασιλική Παπαλόη, αμφισβήτησαν το έννομο συμφέρον του προσφεύγοντος, επισημαίνοντας ότι η δράση του έχει χαρακτηριστικά «λαϊκής αγωγής», κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.