Η Ελλάδα βιώνει συνεχή οικονομική ανάπτυξη και προσελκύει επενδύσεις, αποδεικνύοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις καθώς και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι σημαντικοί κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Ο υπουργός τόνισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέροντας ότι η χώρα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει τους στόχους.
«Η Ελλάδα το 2029 δεν θα είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη» υπογράμμισε και επισημάνθηκε ο ρόλος των ψηφιακών εργαλείων στη μείωση της φοροδιαφυγής. Σημείωσε ότι η παραοικονομία έχει μειωθεί από το 35-40% του ΑΕΠ πριν από την κρίση στο 15% σήμερα, κυρίως λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σχετικά με τους δασμούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστεί η εμπορική διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής των προτάσεων Λέτα και Ντράγκι για την κατάργηση των εσωτερικών εμποδίων που επηρεάζουν την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Άλμα στην ψηφιοποίηση
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε την πρόοδο της ψηφιοποίησης στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η αναβάθμιση των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και απελευθερώνει αναπτυξιακές δυνατότητες. «Η ψηφιοποίηση πρέπει να είναι ο οδηγός μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε τολμηρές μεταρρυθμιστικές πολιτικές, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των κρίσεων και έχει εισέλθει σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών και ανάπτυξης. Πρόσθεσε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης, αναφέροντας παραδείγματα εκσυγχρονισμού όπως το gov.gr, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ψηφιοποίηση άνω των 1.500 υπηρεσιών, που έχει συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας. «Χρειαζόμαστε άμεσες νίκες, όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου, για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος» τόνισε.
Κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μεταρρύθμιση που επέτρεψε τη δημιουργία παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία ενδυναμώνει την οικονομία της γνώσης».
Αναφερόμενος στο brain drain και την επιστροφή των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την κρίση, ο υπουργός θύμισε ένα άρθρο του Τόμας Φρίντμαν στους New York Times πριν από 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο Φρίντμαν δεν παρακολουθούσε την καθημερινή διακύμανση των ελληνικών ομολόγων αλλά την επιστροφή των νέων στη χώρα. «Αν τους δείτε να φεύγουν, πουλήστε. Αν τους δείτε να επιστρέφουν ή να μένουν, αγοράστε» έγραφε ο Φρίντμαν. Με αφορμή αυτή την αναφορά, ο κ. Πιερρακάκης απηύθυνε αίτημα στους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν σε μια διαφορετική Ελλάδα σήμερα.