Η επιχείρηση «Ιστός της αράχνης» της Ουκρανίας αποκάλυψε τη δύναμη που έχουν τα drones εντός και εκτός πεδίου μάχης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου, με στόχο βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικά κεφαλεία στη Σιβηρία και αλλού.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ευρέως από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας μια νέα διάσταση ανταγωνισμού: ποια πλευρά θα αναπτύξει την πιο καινοτόμο τεχνολογία.
Η Ρωσία έχει αναβαθμίσει τα drones της, επιτρέποντάς τους να πετούν γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο ύψος, θέτοντας νέα προκλήσεις για την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Αντίστοιχα, η Ουκρανία αναπτύσσει νέα drones ειδικά για την αναγνώριση και την κατάρριψη ιρανικών Shahed που παράγονται στη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Ολεξάντρ Καμίσιν, σύμβουλος του υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, τόνισε ότι η χώρα αυξάνει την παραγωγή όπλων που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους κατά των Shahed στο Κίεβο.
Κόστος
Η ανάγκη για τέτοιου είδους όπλα είναι επιτακτική, δεδομένων των μαζικών ρωσικών επιθέσεων που έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανάτων αμάχων στην Ουκρανία. Οι ρωσικοί επιθετικοί σχηματισμοί με drones έχουν επιβαρύνει σοβαρά τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Η αμυντική λύση κατά των drones θεωρείται δαπανηρή, όπως αποκαλύπτει η στρατηγική του Ισραήλ, που στηρίζεται σε ακριβούς πυραύλους και έχει πλέον υιοθετήσει όπλα λέιζερ για την καταπολέμηση των επιθέσεων.
Στην Ουκρανία, τρεις εταιρείες κατασκευάζουν συσκευές κατά των Shahed, με το κόστος κατασκευής να κυμαίνεται γύρω από τα 5.000 δολάρια, αλλά κάποια υπό ανάπτυξη μοντέλα αναμένονται να κοστίζουν μόλις 300 δολάρια.
Τα διαθέσιμα drone
Τα drones που αναπτύσσονται ποικίλλουν σε χαρακτηριστικά και αυτονομία. Ορισμένα εκρήγνυνται κοντά σε εχθρικά drones, ενώ άλλα στοχεύουν άμεσα. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το χαμηλό κόστος.
Η Origin Robotics από τη Λετονία στέλνει δοκιμαστικά drones στην Ουκρανία, ενώ η Skyfall προσαρμόζει μοντέλα FPV για την αναχαίτιση των UAV, με κόστος μεταξύ 300 και 500 δολαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για να αντικαταστήσουν άλλες αμυντικές λύσεις.
Κυνηγοί drones
Η κατασκευή ειδικών drones αναχαιτιστικών έχει την υποστήριξη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε εναλλακτικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των επιθέσεων με drones.
Παρά την πρόοδο, οι κυνηγοί drones δεν μπορούν να παρακάμψουν τα πιο ισχυρά ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Οι Αμερικανοί πύραυλοι Patriot είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή για την αναχαίτισή τους.
Η εξάρτηση από τις ΗΠΑ είναι προφανής, με στήριξη σε στρατιωτικό και βιομηχανικό επίπεδο, σύμφωνα ανέλυση του Σάντερς.
Εναλλακτικές λύσεις
Αυτή τη στιγμή, οι στρατιώτες με πολυβόλα σε φορτηγά αποτελούν μια χαμηλής τεχνολογίας λύση, αλλά οι στρατηγικές τους είναι λιγότερο αποτελεσματικές όταν οι στόχοι πετούν υψηλότερα. Η Ουκρανία επίσης χρησιμοποιεί F-16 για την καταπολέμηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ουκρανία έχει υποστεί πάνω από 20.000 επιθέσεις με UAV.