Οι λουκουμάδες είναι ένα αγαπημένο γλυκό με τραγανή κρούστα και αφράτη υφή εσωτερικά, περιχυμένοι με σιρόπι μελιού. Με αυτή την απλή συνταγή, μπορείτε να ετοιμάσετε το αυθεντικό ελληνικό γλυκό στην κουζίνα σας.
Υλικά
- 2 φακελάκια (7 γρ. το καθένα) ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (απ’ τον 40°C)
- ½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
- ¼ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 μεγάλα αυγά
- ⅓ φλιτζάνι μαλακωμένο βούτυρο
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι νερό
- 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι, ή όσο χρειάζεται για τηγάνισμα
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη κανέλα
Οδηγίες
- Πασπαλίστε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε την να σταθεί μέχρι να μαλακώσει και να αφρίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το αλεύρι, τα αυγά και το βούτυρο, και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή ζύμη.
- Καλύψτε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά. Ανακατέψτε ξανά τη ζύμη, καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
- Ανακατέψτε το μέλι με ½ φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Φέρτε σε βρασμό σε μέτρια-δυνατή φωτιά, κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ζεστάνετε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα στους 175°C σε βάθος περίπου 5 εκατοστών.
- Βρέξτε μια μεγάλη κουτάλα σε νερό. Πάρτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ζύμη με την βρεγμένη κουτάλα, ρίξτε την στην υγρή παλάμη σας και σχηματίστε μια μπάλα, επιστρέφοντας την ξανά στην κουτάλα. Αποφύγετε την υπερβολική επεξεργασία της ζύμης.
- Βάλτε τις μπάλες ζύμης στο καυτό λάδι σε παρτίδες. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν από κάτω, γυρίζοντάς τις για 2-3 λεπτά ανά παρτίδα.
- Αφήστε τους λουκουμάδες να στραγγίξουν σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
- Τοποθετήστε τους σε ένα ταψί.
- Ρίξτε το σιρόπι μελιού και πασπαλίστε με κανέλα.
- Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς.