Η κυβέρνηση ξεκινά μια σειρά ενεργειών μετά την αιφνιδιαστική απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που αφορά την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μαζί με στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Αθήνα και το Κάιρο είχαν καταλήξει, ύστερα από μήνες συζητήσεων, σε συμφωνία για εξωδικαστικό διακανονισμό που αφορούσε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, το οποίο είχε καταγραφεί σε έγγραφο.
Ωστόσο, από την πλευρά της Αιγύπτου δεν είχαν υπογραφεί οι τελικές συμφωνίες (σύμφωνα με πληροφορίες, έλειπε η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης), και η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, η Αθήνα αποσκοπεί σε δύο στόχους: πρώτον, να διασφαλίσει την αδιάλειπτη διατήρηση του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής, και δεύτερον, να επιτύχει συμφωνία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε να αποτραπούν άλλες διεκδικήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού χαρακτήρα της Μονής και της θεσμικής επίλυσης του ζητήματος, κατά την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου την Παρασκευή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση βρίσκεται στην ήδη καταγεγραμμένη κοινή κατανόηση και στα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.
Τα ελληνικά επιχειρήματα ενισχύονται από έγγραφο της UNESCO, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αίγυπτος αναγνώρισε από το 2002 την κυριότητα των εδαφών και των κτηρίων στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή του Σινά.
Περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης
Η δικαστική απόφαση του Εφετείου είναι 160 σελίδων, και μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει μόνο ορισμένα σημεία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μονής, Χρήστος Κομπιλίρης, αναμένοντας το πλήρες κείμενο, φαίνεται ότι «από τις 71 εκτάσεις, οι 25 πρέπει να επιστραφούν στο αιγυπτιακό κράτος. Οι υπόλοιπες 46 αφορούν μόνο αναγνώριση χρήσης», δηλαδή αποτελούν «μορφή κατοχής, όχι κυριότητας/ιδιοκτησίας».
Είναι σημαντικό ότι το κείμενο που προήλθε από τις διαπραγματεύσεις πριν την απόφαση του δικαστηρίου (που διεξήχθησαν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπροσώπους του αιγυπτιακού Δημοσίου) περιλάμβανε πλήρες ιδιοκτησιακό δικαίωμα για το σύνολο των 71 εκτάσεων.
Εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου
Η στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο ενισχύεται, με τελευταία γεγονότα τη διεξαγωγή του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους σε πολλά θέματα.
Επιπλέον, αναφέρεται η συνεργασία σχετικά με το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι η Αίγυπτος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Είναι κρίσιμο να τηρηθούν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί πριν την δικαστική απόφαση και να επεκταθεί η συνεργασία σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.