Το επίμονο λίπος σε φούρνους και ψησταριές μπορεί να γίνει πραγματικός εφιάλτης, ειδικά το καλοκαίρι. Ξεχάστε τις δύσκολες μεθόδους καθαρισμού και τις σκληρές χημικές ουσίες. Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να απαλλαγείτε από το λίπος χρησιμοποιώντας ένα συστατικό που πιθανώς έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Γιατί είναι δύσκολος ο καθαρισμός του λίπους
Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα μαγειρεύουν τα λάδια και τα λίπη στις επιφάνειες, κάνει την αφαίρεσή τους εξαιρετικά δύσκολη μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί καθαρισμού της eMop αποκαλύπτουν ένα μυστικό: η χρήση μαγειρικής σόδας σε συνδυασμό με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού.
«Αυτή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές μεθόδους καθαρισμού», λένε οι ειδικοί. «Τα υλικά είναι διαθέσιμα στην κουζίνα σας και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό διάλυμα που απομακρύνει τη βρωμιά».
Η δύναμη της μαγειρικής σόδας
Ίσως φανεί περίεργο, αλλά η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική, γεγονός που της επιτρέπει να διασπά τις όξινες ουσίες, όπως τα λίπη και τα καμένα υπολείμματα τροφών. Επιπλέον, έχει εξαιρετική απορροφητικότητα, διευκολύνοντας την απομάκρυνση του λίπους από τις επιφάνειες.
Όταν αναμειχθεί με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού, προκαλεί μια αφρώδη αντίδραση που χαλαρώνει τα κολλημένα υπολείμματα, μειώνοντας την ανάγκη για έντονο τρίψιμο.
Καθαρισμός φούρνου με μαγειρική σόδα
- Ρίξτε 300 γρ. μαγειρικής σόδας στον πάτο του φούρνου, στην πόρτα ή οπουδήποτε υπάρχουν λεκέδες.
- Προσθέστε λίγο λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη πάστα.
- Απλώστε την πάστα με ένα σφουγγάρι στις λιπαρές περιοχές του φούρνου.
- Αφήστε την πάστα να δράσει για λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα αν ο φούρνος είναι πολύ βρώμικος.
- Μόλις περάσει ο χρόνος, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού για να αφαιρέσετε την πάστα.
- Βουτήξτε το πανί σε ζεστό νερό και σκουπίστε το λίπος που θα βγει με ευκολία.
- Τοποθετήστε τις σχάρες σε σαπουνόνερο και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνές πριν ανάψετε ξανά τον φούρνο.
Καθαρισμός ψησταριάς με μαγειρική σόδα
Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στην ψησταριά, με μερικές διαφορές:
- Ανάψτε την ψησταριά στους 100°C για 15 λεπτά για να χαλαρώσετε το λίπος.
- Αφήστε την να κρυώσει και προσθέστε 200g μαγειρικής σόδας στην επιφάνεια.
- Απλώστε λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού για να δημιουργήσετε πάστα και τρίψτε τις λιπαρές περιοχές, όπως οι σχάρες.
- Αφήστε την πάστα να δράσει για μερικές ώρες.
- Στη συνέχεια, καθαρίστε την ψησταριά με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού και ζεστό σαπουνόνερο.
Το λίπος θα αφαιρεθεί εύκολα με ένα καθαρό πανί, αφήνοντας την ψησταριά και τον φούρνο σας να αστράφτουν χωρίς κόπο ή σκληρές χημικές ουσίες.