Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζήτησε αύξηση των κονδυλίων για την Πολιτική Συνοχής και ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Επίτροπο Ραφαέλε Φίτο, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Κουντουρά απευθύνθηκε στον Επίτροπο κατά τη σχετική συζήτηση με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, εν όψει της κατανομής πόρων στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ μετά το 2027.
Ανέφερε ότι είναι αντίθετη στις προτάσεις περικοπής των κονδυλίων που προορίζονται για την Πολιτική Συνοχής και της μεταφοράς τους στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις έρχονται σε αντίθεση με τους βασικούς σκοπούς της συνοχής και της σύγκλισης.
Η ανέλιξη των ανισοτήτων καθώς και η οικονομική, κοινωνική και εδαφική σύγκλιση αποτελούν προτεραιότητα, υπογράμμισε η Έλενα Κουντουρά. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Πολιτικής Συνοχής, διότι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των περιοχών που χρειάζονται στήριξη από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία τα επόμενα χρόνια.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά:
Η Πολιτική Συνοχής είναι κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών.
Η κοινωνική, οικονομική και εδαφική σύγκλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασική προτεραιότητα, και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στην πράξη.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής θα ενισχυθεί σημαντικά, παρέχοντας επαρκείς επιπλέον πόρους για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.
Θα πρέπει να απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση για περικοπές στα κονδύλια συνοχής και τη μεταφορά τους στον τομέα της άμυνας, καθώς αυτές οι προτάσεις αντιβαίνουν στην ουσία της συνοχής και στη στοχοθεσία της σύγκλισης.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτο τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της Πολιτικής Συνοχής. Η τοποκεντρική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές κατανοούν καλύτερα τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων και πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Πολιτικής Συνοχής.