Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες την ευκαιρία να υποβάλουν προτάσεις για 22 προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, με κεντρικό στόχο την σχεδίαση και παραγωγή ελληνικής κανονιοφόρου.
Αρθρογράφος: Χρήστος Μαζανίτης
Πρόσφατα, το ΕΛΚΑΚ ανακοίνωσε τον Προγραμματικό Ορίζοντα των Έργων Ενόπλων Δυνάμεων για το 2025, ο οποίος θα υλοποιηθεί εντός της χρονιάς αυτής.
Αυτός περιλαμβάνει συνολικά 22 προγράμματα, με το πιο σημαντικό να είναι η Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίου, τύπου Κανονιοφόρου (OPV – Offshore Patrol Vessels).
Τα OPV είναι πλοία που κυμαίνονται από 50 έως 120 μέτρα και μπορούν να εκτελούν ποικιλία ρόλων ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στην πιο απλή τους μορφή, μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις του Λιμενικού Σώματος, ενώ στην πιο προηγμένη έκδοση, είναι ικανά να χειριστούν δύσκολες αποστολές σε κατάσταση θάλασσας 6.
Συγκεκριμένα, για τη θάλασσα του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις Πυραυλακάτους – ΤΠΚ, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις, αφήνοντας τις φρεγάτες για τις ναυτικές επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα, όπου ο κύριος ρόλος τους εστιάζεται.
Ανάλογα με την διαμόρφωσή τους, μπορούν ακόμη να φιλοξενούν ελικόπτερα, λειτουργώντας σαν μικρές κορβέτες.
Ακολουθεί η αναλυτική λίστα με τα 22 προγράμματα για το 2025.
Drones και Καμικάζι Drones
Η δημοσίευση της λίστας των 22 προγραμμάτων που ενδιαφέρουν το ΕΛΚΑΚ δεν σημαίνει ότι η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να αποκτήσει το ΕΛΚΑΚ μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των δυνατοτήτων του εγχώριου οικοσυστήματος, περιλαμβάνοντας την διαθεσιμότητα τεχνικών λύσεων στην αγορά και το επίπεδο ωριμότητάς τους.
Η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σχετικά με το σχεδιασμό μελλοντικών διαγωνιστικών διαδικασιών, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων, τον συνδυασμό υφιστάμενων λύσεων με την ανάπτυξη κατάλληλων συνεργειών, καθώς και την προώθηση ενός περιβάλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης επιχειρησιακών λύσεων.
Ωστόσο, θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη λύσεων που θα απαντούν στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια θα προτεραιοποιηθούν και θα προχωρήσουν προς υλοποίηση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.
Επιπλέον, το ΕΛΚΑΚ δημοσίευσε δύο προσκλήσεις για προκαταρκτική διαβούλευση (RFI) σχετικά με:
- την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης κρίσιμων υποδομών με τη χρήση ακουστικών αισθητήρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την παρακολούθηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ), καθώς και
- ενός μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου συστήματος θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης.
Συγκεκριμένα, οι δύο προσκλήσεις προκαταρκτικής διαβούλευσης αφορούν:
1. Ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων για την Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), που θα χρησιμοποιείται για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, εξασφαλίζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών drones, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ακόμη και σε αστικά περιβάλλοντα. Το σύστημα θα είναι ικανό για αυτόματη αναγνώριση, κατηγοριοποίηση, εντοπισμό και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων ΜΕΑ σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Ανάπτυξη μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου (ad hoc) συστήματος θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης μεγάλων περιοχών, το οποίο θα έχει τις ελάχιστες διαστάσεις και βάρος ώστε να είναι δυνατή η ταχεία ανάπτυξή του σε κινητές μονάδες (πλοία, χερσαία οχήματα) ή στην ξηρά, συνδυάζοντας μέγιστη ευελιξία με επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Θα έχει την ικανότητα άμεσης ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και θα επιτρέπει αυτόματο εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων σε πραγματικό χρόνο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.