Αναταραχή από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει τις βίζες Κινέζων φοιτητών, επικαλούμενη τον «κομμουνιστικό κίνδυνο».
Η Λέινι, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από το Πεκίνο, περιμένει ανυπόμονα να συνεχίσει τη διαδικασία έκδοσης βίζας για να κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το οποίο είναι το όνειρό της.
«Αισθανόμαστε ανήμποροι και αδύναμοι να κάνουμε οτιδήποτε», δήλωσε η 24χρονη φοιτήτρια κοινωνιολογίας, που ζήτησε να μη δημοσιευθεί το επώνυμό της για λόγους ιδιωτικότητας.
«Η κατάσταση στη Βόρεια Αμερική φέτος είναι δύσκολη. Από τη στιγμή που υπέβαλα αίτηση για το διδακτορικό μου, η πολιτική προς τις θεωρήσεις δεν μας ευνοεί. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα επιτρέπει «εκμετάλλευση» των πανεπιστημίων από το Πεκίνο ή κλοπή ερευνών και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εκπρόσωπος Τύπου Τάμι Μπρους δεν ανέφερε πόσοι Κινέζοι φοιτητές θα πλήττονται από ένα νέο σχέδιο «επιθετικής» ανάκλησης βίζας.
Η αναστολή έκδοσης θεωρήσεων είναι η τελευταία από μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στη διεθνή φοιτητική κοινότητα, ειδικά στους Κινέζους υπηκόους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% όλων των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει την πολιτική της για τη μετανάστευση.
Αν οι ανακλήσεις επηρεάσουν το σύνολο 277.000 Κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν ήδη στις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια σημαντική πηγή εσόδων για τα πανεπιστήμια και να επηρεάσει την παροχή ταλέντων για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Οι Κινέζοι φοιτητές αποτελούν το 16% των μεταπτυχιακών φοιτητών στους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προοπτικές για τις εγγραφές στα πανεπιστήμια
Η απόφαση σχετικά με τους Κινέζους κατόχους φοιτητικών θεωρήσεων ήρθε μετά την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ για διακοπή προγραμματισμού νέων ραντεβού για αιτούντες φοιτητική βίζα και προγράμματα ανταλλαγής.
Αν το σύστημα ραντεβού δεν αποκατασταθεί σύντομα, η Λέινι σκοπεύει να αναβάλει την εγγραφή της για έναν χρόνο.
«Παρά τις φήμες ότι το σύστημα εισαγωγής στις ΗΠΑ είναι προκατειλημμένο κατά των Κινέζων μαθητών, τα αμερικανικά σχολεία παραμένουν κορυφαία σε ακαδημαϊκή ποιότητα», είπε.
«Εξετάζω επίσης την πιθανότητα να υποβάλω αίτηση σε άλλα μέρη εκτός ΗΠΑ, όπως η Ευρώπη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη».
Οι εν λόγω μέτρα δείχνουν τη νέα διάσταση ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο μια ευαίσθητη εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Μάιο.
Ένα άρθρο της κινεζικής κρατικής εφημερίδας Global Times επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα για τις βίζες έχουν δημιουργήσει «το φάσμα του Μακαρθισμού» και τα παρομοίασε με ένα «εκπαιδευτικό κυνήγι μαγισσών».
«Η επιτήρηση των Κινέζων φοιτητών έχει γίνει κομβικό κομμάτι της αμερικανικής στρατηγικής περιορισμού της Κίνας», ανέφερε το δημοσίευμα.
Για τις ΗΠΑ, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από την απώλεια φήμης των πανεπιστημίων και η διαρροή εγκεφάλων ενδέχεται να είναι πιο επιζήμιες από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.
Οι διεθνείς φοιτητές – 54% από αυτούς προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα – συνέβαλαν άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική οικονομία το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
«Αν χρειαστεί να περιμένω μέχρι το 2026 για να υποβάλω ξανά αίτηση, οι σκέψεις μου για την Αμερική ίσως αλλάξουν», είπε η Λέινι.
«Αν δεν μπορώ καν να αποκτήσω βίζα, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να επιλέξω κάποιο άλλο μέρος».
Πηγή: Reuters