Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και αντάλλαξαν ιδέες για την εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορες περιφερειακές εξελίξεις, εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη Συρία, το Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Ειδικά για το Λίβανο, επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και της εκεχειρίας στον νότιο τμήμα της χώρας.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και τη διακοπή των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Στην αρχή της συνάντησής τους, διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε, Πρωθυπουργέ και φίλε μου Κυριάκο. Εδώ συναντώνται δύο γαλάζια και λευκά. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί, και οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, καθώς και προκλήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μπροστά μας. Ανυπομονώ να συζητήσουμε.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Κι εμείς έχουμε περάσει από παρόμοιες διαδικασίες. Οι σχέσεις μας ενδυναμώνονται συνεχώς. Πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα και επενδύουν σε αυτήν, κάτι που είναι δείκτης εμπιστοσύνης. Προβλέπω ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προάγουμε μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μια δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια άλλη, καλώς ήρθατε, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Η στρατηγική μας συνεργασία έχει βαθύ νόημα, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να φέρουμε ξανά την ειρήνη στην περιοχή μας.
Θα ήθελα επίσης να εστιάσουμε στη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στην αμυντική μας συνεργασία, που είναι κρίσιμη για εμάς στην Ελλάδα. Ανυπομονώ για τη συζήτηση που θα έχουμε σήμερα. Έχουμε πάντα ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με υποδέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.