Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία Πρωτοδικών (EPPO) στην Αθήνα ανέφερε επιπλέον κατηγορίες κατά 16 υπόπτων, εκ των οποίων οι 13 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, σχετικά με τη διαχείριση συμβάσεων για την αναβάθμιση συστημάτων τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εννέα από τους κατηγορούμενους είχαν ήδη κατηγορηθεί για άλλες υποθέσεις στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, με νέες κατηγορίες να απευθύνονται σε επιπλέον επτά υπόπτους.
Η έρευνα εστιάζει στις συμβάσεις που υπεγράφησαν για την αποκατάσταση των συστημάτων τηλεχειρισμού και σηματοδότησης, μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ, μιας θυγατρικής του ΟΣΕ, και της αναδόχου κοινοπραξίας, που αποτελείται από δύο εταιρείες υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου.
Η μία εταιρεία ανέλαβε το βόρειο τμήμα του έργου, ενώ η άλλη κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέχρι το Πλατύ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος κοντά στα Τέμπη, όπου συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Οι νέες κατηγορίες προήλθαν από μια εκτενή έρευνα που εξετάζει την πιθανή ποινική ευθύνη δημόσιων λειτουργών της ΕΡΓΟΣΕ και μελών της κοινοπραξίας, που φέρεται να συμμετείχαν σε υπεξαίρεση κονδυλίων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα γεγονότα σχετίζονται με την περίοδο 2019-2020, όταν τα μέλη της κοινοπραξίας ζήτησαν αποζημίωση για ζημιές επικαλούμενοι δαπάνες για διακοπές λειτουργίας μηχανημάτων, παρά το ότι τα έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί λόγω δικής τους ευθύνης.
Κονδύλιο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε από τον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, μετά από θετική γνωμοδότηση από δημόσιους υπαλλήλους της αναθέτουσας αρχής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Νέες κατηγορίες
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, έχουν ασκηθεί επίσημες ποινικές διώξεις κατά 16 ατόμων, δημόσιων λειτουργών και μελών της αναδόχου κοινοπραξίας. Κατηγορούνται για συνέργεια σε υπεξαίρεση κεφαλαίων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση κεφαλαίων που διαπράχθηκε κατ’ εξακολούθηση.
Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών, μαζί με χρηματική ποινή.
Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον ειδικό ανακριτή που χειρίζεται τις υποθέσεις της EPPO για τη συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας.
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνη για την έρευνα, δίωξη και εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.