Απαντώντας στην Ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενδέχεται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι διακρίσεις κατά των εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου δεν εξαλειφθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Η Ευρωβουλευτής είχε υποβάλει ερώτηση στην Κομισιόν από τις 9 Απριλίου για τη παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, αναφορικά με τις ανισότητες που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους τους, ιδίως σε θέματα εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, όταν διαγνωστούν με σοβαρές ασθένειες.
Η παρέμβαση της Κουντουρά προήλθε μετά από ένα σοκαριστικό γεγονός, όπου αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με καρκίνο αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στη συνέχιση των θεραπειών της ή στην ανάληψη υπηρεσίας στο σχολείο που είχε τοποθετηθεί.
Στην απάντησή της, η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ροξάνα Μινζάτου, υπογράμμισε ότι η Комισιόν είναι ήδη ενήμερη για τις δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα δημόσια σχολεία συγκριτικά με τους μόνιμους, ειδικά σε σχέση με την πρόσβαση σε αναρρωτική άδεια.
Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από πέρυσι. Στις 25 Ιουλίου 2024, η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασία επί παραβάσει, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τη μη σωστή ενσωμάτωση της συμφωνίας-πλαίσιο σχετικά με τη προσωρινή εργασία, όπως ορίζεται στην οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα στις 7 Μαΐου 2025 η Επιτροπή να αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει, εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
«Εάν δεν ληφθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ακολουθούν η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά και η απάντηση της Κομισιόν:
Ερώτηση E-001474/2025 προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Έλενα Κουντουρά (The Left)
Θέμα: Παραβίαση της οδηγίας 1999/70/ΕΚ λόγω διακρίσεων κατά αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα λόγω σοβαρής ασθένειας
Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις όπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σοβαρές και ανίατες ασθένειες υφίστανται διακρίσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Αιτήματα για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και επιπλέον ημέρες αναρρωτικής άδειας κατά τη διάρκεια θεραπειών και ανάρρωσης απορρίπτονται από το Υπουργείο Παιδείας, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ως μοναδική λύση είναι η επιστροφή στην εργασία αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας, χωρίς όμως καταβολή μισθού κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη τον Υπαλληλικό Κώδικα και τη διαδικασία επί παραβάσει της Επιτροπής κατά της Ελλάδας [INFR(2024)4013], καθώς και το δίλημμα «μισθός ή θεραπεία» που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, ερωτάται η Επιτροπή:
- Είναι ενήμερη για αυτές τις περιπτώσεις διακρίσεων σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες και τα εργασιακά δικαιώματα ανάλογα με τη σύμβαση στην Ελλάδα;
- Ποιες ενέργειες προγραμματίζει ώστε να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα στους σοβαρά ασθενείς εργαζόμενους, ανεξαρτήτως τύπου σύμβασης;
Κατάθεση: 9.4.2025
Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Mînzatu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.5.2025)
Η Επιτροπή είναι ενήμερη ότι το ελληνικό δίκαιο προβλέπει πιο δυσμενείς όρους απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια σχολεία συγκριτικά με τους μόνιμους, ιδιαίτερα σε σχέση με την αναρρωτική άδεια.
Ως εκ τούτου, στις 25 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα [INFR(2024)4013] επειδή δεν έχει ενσωματώσει σωστά στο εθνικό της δίκαιο τη συμφωνία-πλαίσιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, που απαγορεύει τις διακρίσεις κατά των εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Οι εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή στις 7 Μαΐου 2025 να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας, εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να αντιδράσει και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.